Kultura Top

Od 2. do 7. oktobra Festival ‘Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu’

Dvanaesto izdanje Festivala „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” i ove godine od 2. do 7. oktobra zagrebačkoj publici donosi niz kulturnih i umjetničkih događaja uvijek zanimljive sarajevske scene.

U Arheološkom muzeju grada Zagreba, 2. oktobra će biti upriličeno svečano otvorenje festivala  „Večer prijateljstva dva grada“ u sklopu kojeg će posjetioci moći uživati u muzičko-poetskom recitalu „Kad sevdah govori“, sopranistice Lejle Jusić, gitariste Elvira Solaka i glumca Damira Kusture.

Tokom trajanja festivala u Kinu Tuškanac prikazivat će se bogat filmski program poznatih bh. autora, a dan uoči početka festivala, 1. oktobra na repertoaru je film “Najsretniji čovjek na svijetu” (2022.),  Teone Strugar Mitevske, koja s Elmom Tataragić potpisuje scenarij.

Na programu 3. oktobra je „Večer dokumentaraca Al Jazeera Balkans“ u sklopu kojeg će biti prikazan dokumentarni film „Svako ima svoj Everest“ (2023.) autorskog dvojca Midhata Mujkića i bh. alpiniste Tomislava Cvitanušića.

Filmski program u kinu Tuškanac završava  4. oktobra omnibusom „Šta tebi znači BiH?“(2023.). Četiri filma, iza kojih stoje četvero redatelja i petero scenarista, odgovor je mladih filmskih autora na pitanje šta njima znači Bosna i Hercegovina.

U Napretkovom kulturnom centru  6. oktobra bit će specijalni In Memoriam program posvećen Vlatku Filipoviću (1936.- 2019.), redatelju i scenaristi. Publika može pogledati i njegov igrani film „Nastojanje“ (1982., o slikaru koji svojim djelima pokušava izaći iz ustaljenih vidika, te dokumentarni film “Hop-jan” (1965.) – poetski eseji posvećeni čovjekovom radu i opstanku u surovoj prirodi, poznat i kao film o bračkom kamenu.

Ulaz na sve projekcije je slobodan, a detaljnije informacije o programu mogu se pogledati na Facebook stranici Festivala.

 Festival „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” završava 7. oktobra muzikom, zabavom i pjesmom na tradicionalnoj COOLturnoj špici koja započinje u podne ispred Napretkovog nebodera, gdje će se publici predstaviti Vinko Ćemeraš, a „domaćini ŠPICE” su i Ante Gelo i njegov band.

Festival je u posljednjih 12 godina u Zagrebu ugostio brojna imena bh. kulturno-umjetničke scene, a priliku da promoviraju kulturno bogatstvo u Sarajevu, svake godine imaju i brojni hrvatski umjetnici koji svoj rad predstavjaju u sklopu Festivala “Ja BiH… Pet dana Zagreba u Sarajevu”.

Festival „Ja BiH … Pet dana Sarajeva u Zagrebu” organizira Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Ja BiH iz Zagreba u saradnji s Hrvatskim kulturnim društvom Napredak i Napretkovim kulturnim centrom, Gradom Sarajevom i Gradom Zagrebom, kao pokroviteljima.