Kultura Top

Omladinski Film Festival od 18. do 22. jula centar okupljanja mladih reditelja i profesionalaca

Sarajevo će od 18. do 22. jula ove godine kada će biti održan 15. Telemach Omladinski Film Festival (OFF), biti centar okupljanja velikog broja mladih rediteljica i reditelja, teen glumačkih zvijezda i drugih filmskih porofesionalaca te debitanata iz Bosne i Hercegovine, regije i cijele Evrope.

Ovogodišnji Festival koji donosi dragocjeno iskustvo za mlade filmske stvaraoce te užitak za ljubitelje filma, još jednom će pokazati zašto je nezaobilazna i jako bitna platforma za buduće generacije filmskih autora i značajan kulturni događaj za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, saopćili su organizatori. 

Generalni sponzor Festivala je kompanija Telemach BH. U želji da djela mladih filmskih autora dopru do što šire publike, Telemach BH će u okviru EON video kluba pripremiti specijalni poklon katalog OFF Plus sa filmovima i serijama s prošlogodišnjeg izdanja festivala, koji će korisnicima ove aplikacije biti dostupni od 25. aprila bilo kada i bilo gdje, te na svim uređajima – televizoru, mobitelu, tabletu i kompjuteru. U filmskim ostvarenjima s predstojećeg, 15. OFF-a, gledatelji će putem OFF Plus kataloga moći uživati odmah po završetku ovogodišnjeg izdanja Festivala.

„Kompanija Telemach BH kontinuirano ulaže u edukaciju mladih, podržava njihovo stvaralaštvo i ohrabruje ih da vlastitim radom poboljšaju kvalitet svog i života u zajednici. U skladu s tim, sa zadovoljstvom smo i ove godine ušli u ovu jedinstvenu filmsku priču o mladima i za mlade. Brojnim autorima iz naše zemlje i inostranstva Omladinski filmski festival je savršena priliku za predstavljanje prvih radova i odskočna daska u karijeri. Naša podrška ovom projektu ujedno je podrška njihovim snovima, jer snovi mladih ljudi mijenjaju svijet“, kazao je Admir Drinić, generalni direktor kompanije Telemach BH, te dodao da učesnike OFF-a očekuju brojna iznenađenja i aktivnosti.

Telemach Omladinski Film Festival je najveći događaj ove vrste u jugoistočnoj Evropi i najznačajniji festival za mlade filmske autore u BiH. Prošle godine na festivalu je prikazano 45 filmova na pet lokacija, a projekcijama je prisustvovalo više od 12 hiljada posjetilaca.

„Ovogodišnja saradnja sa Kompanijom Telemach koja je samo početak siguran sam jedne velike lijepe zajedničke priče, rezultiraće pozitivnim stvarima za mlade filmske autore i filmsku industriju u BiH i regiji. Ono što me posebno raduje je to što naš odnos nije sponzor-Festival, već je  partnerski, sa krajnjim ciljem da ulažemo u filmsku i serijsku proizvodnju, promovišemo mlade filmske autorice i autore i na kraju pravimo ambijent u kojem će mladi kreativci imati priliku raditi i napredovati.Ovogodišnji jubilarni 15.OFF zaista će biti jedan spektakl“, kazao je direktor OFF-a Kenan Musić, navodi se u saopćenju.