Kultura Top

Premijera predstave ‘Stotinu malih smrti’ 15. decembra na sceni SARTR-a 

Na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a u petak, 15. decembra, bit će premijerno izvedena predstava “Stotinu malih smrti” nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovića, u dramatizaciji Olge Dimitrijević i Jovane Tomić, a u režiji Jovane Tomić.  

U predstavi “Stotinu malih smrti” uloge ostvaruju: Sead Pandur, Amila Terzimehić i Kemal Rizvanović.

Autorica muzike i performer u predstavi je Nikolina Vujić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš Selimović. Autor fotografija je Velija Hasanbegović.

“Predstava Stotinu malih smrti nastaje na osnovu adaptacije proznih dela Semezdina Mehmedinovića – Memed, crvena bandana i pahuljica, Ovo vrijeme sada, Autoportret s torbom, Sarajevo Blues. Od ogromnog bogatstva Mehmedinovićeve literature,  tematski okvir naše dramatizacije je fokusiran na telo i smrtnost. Preispitivanje ljudske smrtnosti kroz prizmu ranjivosti tela, ali i propitivanje celokupnog života pojedinca u odnosu na neminovni kraj, otvorio je put ka promišljanju brojnih malih smrti. One su simboličke, metaforičke ali i stvarne, materijalne, koje čine sastavni deo života. Tehnikom dramaturške montaže i kolažiranja različitih segmenata navedenih knjiga, uvodimo publiku u intimne prostore junaka, kako fizičke tako i mentalne i emotivne. U jednoj pozorišnoj večeri svi zajedno idemo na put, down the memory lane, u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja”, poručile su Jovana Tomić i Olga Dimitrijević.

Reprize predstave “Stotinu malih smrti” zakazane su za 16. i 17. decembar, saoćeno je iz SARTR-a. 

Reprize predstave “Stotinu malih smrti” zakazane su za 16. i 17. decembar, saoćeno je iz SARTR-a. 

Tags