Kultura Top

Sarajevski sajam knjiga ove godine u većem prostoru pod motom ‘Autorska prava i slobode’

“Autorska prava i slobode” moto je pod kojim će od 12. do 17. aprila biti održan ovogodišnji Sarajevski sajam knjiga i učila u Centru Skenderija. 

Direktor KJP “Skenderija” Damir Petrinić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da će više od 33 posto od ukupnog kapaciteta Skenderije biti dodatno stavljeno u funkciju i na raspolaganje sajmu.

„Više od 4.500 kvadratnih metara Skenderije je na raspolaganju ovom sajmu – s okruglim stolovima, prezentacijama, koje će biti pod ‘kišobranom’ ovogodišnje teme “Autorska prava i slobode”. Okrugli sto s ekspertima o toj temi biće održan 13. aprila i to pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Vijeća Evrope“, naveo  je Petrinić.

On je istakao da će u sklopu Sajma biti obilježen Svjetski dan knjige, autorskih prava, kao i Svjetski dan umjetnosti.

Pored toga, bit će održano više desetina raznih izložbi posvećenih autorima, oblikovanju knjige i umjetnosti, a također će na Sajmu knjige dodatni sadržaj biti posvećen i elektronskom izdavaštvu. 

Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga Ibrahim Spahić smatra da je Sajam knjige po mnogo čemu specifičan, između ostalog i kontinuitetu trajanja te da za njega nema zamjene.

„Samo su “Sarajevska zima” i Sarajevske večeri poezije starije od Sajma knjiga. Ovo nije sajam kao drugi sajmovi“, kazao je Spahić.

On je predstavnicima medija također najavio da će ove godine imati do sad najbolje uslove za rad.

Otvaranje Sarajevskog sajma knjiga i učila zakazano je za 12. april sa početkom u 12.00 sati u dvorani “Mirza Delibašić”. Cijena karte za posjetioce je jedna KM.