Kultura Udarno

VELIKI JUBILEJ U GRADU NA DRINI: ‘Višegradska staza’ u znaku Andrića

Polaganjem cvijeća na spomenik nobelovcu Ivu Andriću kod ćuprije na Drini, 3. juna je u Višegradu počela tradicionalna kulturna manifestacija “Višegradska staza”, koja će proteći u znaku velikog jubileja – pola vijeka od dodjele Nobelove nagrade za književnost.

Ovogodišnja, 32. “Višegradska staza” koju zajednički organizuju Opština Višegrad, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Dom kulture sa Bibliotekom koja nosi Andrićevo ime, imaće izuzetno bogat program koji će se odvijati do 12. juna na više lokacija u gradu.

Na spomenik Andriću, rad vajara Ljupka Antunovića, pred mnogobrojnim građanima cvijeće su položili učenici višegradske gimnazije Violeta Milanović i Marko Nikolić.

Spomenik je replika postavljena 1994. umjesto originala koji je 1991. razbijen i bačen u Drinu. Jedan manji dio je izvučen iz rijeke i danas se čuva u gradskoj galeriji Višegrada.

Do centralne priredbe “Pohvala Ivu Andriću”, koja je 3. juna uveče održana u višegradskom Sportskom centru, održano je više programa u čast jubileja: otvorena je izložba fotografija Iva Andrića “Pisac i(li) diplomata“ u organizaciji Muzeja grada Beograda, izložba jednog broja prevedenih Andrićevih djela i izložba radova poslednjeg saziva međunarodnog likovnog saborovanja u manastiru Dobrun, u blizini Višegrada.

Prema višegodišnjoj tradiciji, u okviru “Višegradske staze 2011” održan je 15. susret bibliotekara Republike Srpske koji organizuje višegradska biblioteka Ivo Andrić. Tokom susreta, biće održan okrugli sto na temu “Vizija Iva Andrića u savremenom svijetu uz stalno iščitavanje njegovih djela“, koji organizuje Zadužbina Iva Andrića iz Beograda.

“Višegradske staze“ se nastavljaju danas, 4. juna, muzičkim matineom na ćupriji, gdje će u večernjim satima biti održano književno veče.

U nedjelju, 5. juna, biće predstavljena knjiga Gordane Ćirjanić “Ono što oduvek želiš“ za koju je dobila NIN-ovu nagradu 2010, zatim će u večernjim satima biti predstavljena knjiga Milenka Pajića “Imam priču za tebe“ koja je ovjenčana Andrićevom nagradom 2009.

Manifestacija će biti zatvorena u sljedeću nedjelju, 12. juna, izvođenjem pozorišne predstave “Prokleta avlija“ prema istoimenoj noveli Iva Andrića, u izvođenju Pozorišta iz Kruševca u režiji Nebojše Bradića.

 

B92,Blin/Informer.ba