Kultura Showbiz

Monografija za 70 godina postojanja i rada NUB BiH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH (NUB) predstavila je danas, na Sajmu knjiga i učila u Sarajevu, monografiju koja je objavljena u povodu 70 godina postojanja i rada te institucije kulture.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina kazao je Feni da monografija sadrži plan rada za ovu godinu, izvještaj o radu za prethodnu godinu i strateški plan razvoja NUB BiH za naredne četiri godine.

– Tom monografijom zaokružujemo jedan period našeg rada, gledajući optimističnije na godine koje slijede. Vjerujemo u ono što resorni državni ministar Adil Osmanović pokušava učiniti da bi bio riješen status ove i drugih institucija kulture od značaja za državu – naglasio je Ovčina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH obilježila je prošle godine 70 godina rada i postojanja, a to je finalizirano svečanom akademijom na kraju kalendarske godine uz prisustvo domaćih i međunarodnih zvaničnika.

– Svi oni su poslali jedinstvenu poruku da NUB BiH, kao prepoznatljiva institucija kulture, treba da ima adekvatnu podršku nadležnih organa kao što je to svuda u Evropi i svijetu – kazao je.

Današnjoj promociji monografije “70 godina postojanja i rada NUB BiH”, među ostalima, prisustvovao je i načelnik Odjeljenja za izdavaštvo i plasman knjige Narodne biblioteke Srbije Dragan Purešić, koji je istaknuo pregnuće i entuzijazam djelatnika NUB-a BiH i napore koje ulažu.

Narodna biblioteka Srbije ima štand na 28. Sajmu knjiga i učila u Sarajevu i jedne je od institucija kulture iz država regije s kojima NUB BiH uspješno surađuje.

 

Fena/Informer.ba