Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Nauka razbija mitove o ljubavi

Stalno slušamo o ljubavnim pravilima, savjetima kako da se ponašamo i stvarima koje nikako ne treba da radimo da bismo bili srećni u ljubavi.

Šta nauka kaže o svemu tome?

Neuronauka koja izučava mozak i ponašanje nudi jedan savim drugačiji pogled na ljubav i seks. Najnovije studije pokazale su da neke ustaljene ideje o vezama i nisu toliko tačne.

Ljubav je emocija

One se stavlja u istu kategoriju sa bijesom, tugom i iznenađenjem. To su sve emocije, kako ih nazivaju pjesnici i pop pjevači. Međutim, naučnici su dokazali da je ljubav više do nagona. Helen Fisher, biolog koji se bavi proučavanjem ljubavi romantičnu ljubav opisuje kao veoma snažno psihičko iskustvo.

Srce ubrzano kuca, dlanovi se znoje i osijećate se čudno. Dr Fisher je otkrila da je dio mozga određen za romantičnu ljubav odvojen od djela za seks i vezivanje, ona nam pomaže ne samo kao podsticaj za reprodukciju, već i da se povežemo sa drugima.

Muškarci žele seks, a žene vezu

Oduvijek se tvrdilo da muškarci i žene žele različite stvari. Muškarci su površni, dok nežniji pol žudi za dubljim smislom i dugotrajnošću. Ipak, nauka dokazuje da postoji više razlika među osobama istog pola nego između muškaraca i žena. Studije su otkrile da i jedni i drugi imaju identične razloge za stupanje u seksualne odnose.

Ljubav i mržnja su dvije suprotnosti

Oba osijećanja dijele iste oblasti mozga. Zato vrlo lako ljubav može da preraste u mržnju.

Pornići uzbuđuju samo muškarce

Seksualni stimulansi utiču na mozak 2 do 3 puta intenzivnije od drugih i ovaj fenomen nije ograničen na muškarce. Postoje određene razlike u moždanoj aktivnosti muškaraca i žena kada gledaju seksualne slike, ali se oba pola podjednako uzbuđuju.

Muškarci su programirani da varaju

Geni ne mogu na taj način da usmjeravaju bilo čije ponašanje. Oni mogu da predodrede neke stvari, ali je zapravo mozak taj koji pomaže da odlučujemo, čak i kada je iskušenje preveliko, piše B92.

Informer.ba