Izdvojeno Lifestyle Showbiz

Ovo o masturbaciji kod žena sigurno niste znali

Možete li zamisliti da su žene pedesetih godina koristile sredstva za dezinfekciju namještaja i sanitarija za pranje intimnih dijelova tijela?

Možda zvuči kao scena iz kakvog horor-filma, ali nije ništa u usporedbi s drugim bizarnim lijekovima kojima su žene pribjegavale u prošlosti.

Da medicina i tehnologija nisu napredovale, žene bi danas imale ozbiljne probleme. Na njima bi se primjenjivale prilično bizarne metode liječenja, a od nekih se ledi krv u žilama. Donosimo vam pet najneobičnijih metoda liječenja koje su žene praktikovale u prošlosti.

Dezinfekcija vagine

Sredstvo za dezinfekciju decenijama se koristilo za pranje intimnih dijelova tijela, ali i kao kontracepcijsko sredstvo, pa je čak prodavano pod oznakom ‘ženski higijenski proizvod’. Žene su na taj način poticane da intimne dijelove tijela peru jakim deterdžentima, koji inače služe za čišćenje sanitarija, kako bi bile ‘čiste’ ili spriječile začeće.

Tada, naravno, nisu postojala nikakva testiranja sigurnosti upotrebe proizvoda, pa je tek nakon 1960. godine Američko medicinsko udruženje otkrilo da su ‘stručnjaci’ u reklamama bili samo zaposleni u firmi oglašivača.

Orgazmima liječili žensku histeriju

Ženska histerija u doslovnom prevodu znači ‘bolest maternice’ i bila je najčešća dijagnoza u viktorijanskom dobu. Simptomi su opisivani kao ‘osjećaj gušenja, nelagode, davljenja, nesanice, nervoze’, a svi su bili posljedica ‘zanemarivanja ženskih genitalija’.

Kako bi ih izliječili, liječnici su pacijentice dovodili do orgazma ručnom stimulacijom. Iako je ženska histerija prestala biti legitimna dijagnoza, a time i orgazam legitiman lijek, debata o koristima orgazma traje i danas.

Laganom hranom protiv seksualnog uzbuđenja

Porijeklo krekera od grejema i kukuruznih pahuljica sasvim je drugačije nego što to mislite. Takva je hrana u početku napravljena kao dio kampanje kojoj je cilj bio uvjeriti Amerikance da se hrane laganijom hranom kako bi spriječili seksualno uzbuđenje i izbjegli masturbiranje.

Mit o tome da je masturbacija nezdrava uglavnom je propagiran putem brošura, koje su postigle ogroman uspjeh. Autor takvih brošura tvrdio je da je masturbacija kod žena izazivala cijeli niz raznih simptoma. ‘Zbog masturbiranja žene izgledaju bljedunjavo i istrošeno. Često je uzrok napadaja panike, a zbog te histerije žene često napadaju i druge osobe. Međutim, masturbacija mnogo češće uzrokuje sterilnost’, pisalo je u brošurama.

Dr Džon Harvi Kelog i velečasni Silvester Grejem bili su reformatori prehrane u 19. vijeku, te su bili pod snažnim uticajem spomenutih brošura. Obojica su duboko vjerovala da lagana hrana može sputati seksualnu želju i spriječiti ‘nezdravo’ postizanje seksualnog zadovoljstva.

Histerektomija – ‘lijek’ za masturbaciju

Još jedan ‘lijek’ za navodnu bolest masturbacije i ženske histerije je mnogo radikalniji od kukuruznih pahuljica. Naime, tokom 20. vijeka liječnici su provodili potpuno uklanjanje maternice kod žena koje su nepopravljivo bile sklone masturbaciji.

Trakavica za mršavljenje

Početkom 20. vijeka oglašivači su hvalili tablete s trakavicama koje su navodno izazivale mršavljenje. Nije poznato jesu li originalne tablete zaista sadržavale trakavice, ali žene koje imaju nešto više kilograma i dan-danas su obilježene.

 

Magazin/Infrmer.ba