Kultura Showbiz

Predstavljena knjiga o jugoslovenskim kontroverzama

U okviru 23. međunarodnog sajma knjige “Do posljednjeg slova”, u Sarajevu će danas biti predstavljena knjiga “Suočavanje s jugoslovenskim kontroverzama” autora Charlesa Ingraoa i Thomasa Emmerta.

Osim ove dvojice autora, na knjizi koja je svojevrsni istraživački podvig radilo je i više od 300 historičara, od čega je 70 posto njih s prostora bivše Jugoslavije, a ostatak iz Evrope i svijeta.

Jedan od koautora je i Christopher Bennet koji je u izjavi za Fenu pojasnio da je cilj knjige bio dostići zajedničko stajalište o onome što se dešavalo prije i za vrijeme raspada Jugoslavije, ali i o onome što je uslijedilo nakon toga.

“Projekt je trajao deset godina i još nije završen jer i danas otkrivamo mnogo toga o tim kontraverznim vremenima. U to svakako ubrajamo i nedavnu presudu hrvatskom generalu Anti Gotovini”, istakao je Bennet.

Knjiga ima podnaslov “Inicijativa naučnika” što ukazuje na naučni pristup dešavanjima u bivšoj Jugoslaviji koji su prethodili raspadu Jugoslavije i ratu koji je uslijedio.

U knjizi je obrađeno 11 tema poput raspada Jugoslavije, položaja Kosova, Tribunala u Hagu, suživota ili mržnje, itd.

Rezultati istraživanja predstavljeni u ovoj knjizi su vrijedna osnova historičarima, politolozima i ostalim za nastavak istraživanja.

Knjiga će biti predstavljena u 16 sati u Bosanskoj kući Sajamske dvorane, a o njoj će govoriti Dubravko Lovrenović, Christopher Bennet i drugi.

Izdavač knjige je “Buybook”.

Fena/Infomer