Kultura Showbiz Udarno

Protest podrške Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu: Oni koji su na vlasti odgovorni su brinuti o ovakvim institucijama

Uposlenici institucija kulture, studenti Akademije likovne umjetnosti, učenici Srednje umjetničke škole, borci za umjetnost i građani Sarajeva okupili su se u petak navečer na platou ispred Umjetničke galerije BiH, kako bi mirnim protestima ukazali na činjenicu da bez ove galerije nema ni BiH.

Naime, zbog niza problema s kojima se suočava u svakodnevnom radu Umjetnička galerija (UG) BiH, kao jedna od sedam institucija kulture od državnog značaja kojima već 16 godina nije riješen pravni status, svoja vrata za posjetioce zatvorit će 1. septembra.

Na protestima se okupilo oko 100 ljudi, a svi koji su razgovarali s novinarima saglasni su da bi zatvaranje ove galerije bilo rušenje države BiH i postizanje cilja koji nije postignut u ratu, naglašavajući da je borba za UG BiH borba za kozmopolitsku BiH i Sarajevo.

Umjetnik Nebojša Šerić Šoba kazao je novinarima da je situacija s ovim institucijama loša već dugo vremena, te da zatvaranje galerije nije ništa novo za njega, ali da to pokazuje očito nepostojanje kulturne politike u BiH.

Dino Mustafić, reditelj i direktor Međunarodnog teatarskog festivala – MESS, došao je večeras da podrži UG BiH, a pred novinarima je izrazio nadu da Sarajevo neće dozvoliti da se ovaj grad provincijalizira, jer bi se to desilo u trenutku kada se borimo da Sarajevo postane kulturna prijestolnica Evrope.

“Oni koji su na vlasti odgovorni su da brinu o institucijama kao što je UG BiH. Mislim da iza svega stoji strateška odluka namjerne demetropolizacije Sarajeva”, dodao je Mustafić, naglašavajući da ova situacija nije slučajna.

Na konstataciju da je najveći problem u neriješenom statusu ovih sedam ustanova, Mustafić je kazao da je problem u činjenici da se “BiH ne pridržava međunarodnih povelja i dokumenata koji nas obavezuju da o ovoj instituciji vodimo računa”.

I bivši penzionirani general Armije BiH Jovan Divjak, došao je podržati UG BiH i kazao da bi zatvaranje ove institucije bilo isto kao i oduzimanje ljudima prava na kulturu i mišljenje.

“Jučer smo obilježili godišnjicu spaljivanja sarajevske Vijećnice, a danas se na isti način vrši spaljivanje historije i kulture, jer je UG BiH jedna od najstarijih kulturnih institucija, koja pripada svim građanima BiH“, kazao je Divjak.

Umjetnička galerija BiH danas čuva više od 6.000 umjetničkih djela, što je čini jedinstvenom institucijom na prostoru BiH, a njihovim brojem parira brojnim muzejima u regionu i šire.

 

Fena/Informer.ba