Izdvojeno Kultura Showbiz

Sarajevo: Festivalu MESS 80.000, Jazz Festu 55.000, a Balet Festu 50.000 KM

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas u Sarajevu s predstavnicima Internacionalnog teatarskog festivala MESS, Jazz Festa Sarajevo i Balet Festa Sarajevo ugovore o sufinansiranju ovih kulturnih manifestacija.

Ugovore su potpisali direktor MESS-a Dino Mustafić, predsjednik Udruženja “Jazz Fest” Edin Zubčević i predsjednica Udruženja za razvoj kulture i umjetnosti “Baleti” Mija Jahić.

Grad Sarajevo će finansirati MESS s 80.000 KM, Jazz Fest Sarajevo s 55.000 KM, a Balet Fest Sarajevo s 50.000 KM. Riječ je o ukupno 185.000 KM za sva tri festivala.

Gradonačelnik Behmen je istaknuo da Grad Sarajevo sufinansira 11 kulturnih manifestacija od značaja za grad i BiH, jer one na domaćoj i međunarodnoj sceni promoviraju imidž Sarajeva.

Grad čini njegov duh, kultura i obrazovanost, a ovi festivali pomažu u razmjeni mišljenja, iskustava i različitih kultura“, kazao je on.

Dino Mustafić je podsjetio da je Grad Sarajevo 1960. godine i osnovao Festival MESS, te da će njegovo ovogodišnje izdanje donijeti više od 30 predstava u šest festivalskih programa, uz oko 600 gostiju iz 19 zemalja.

“MESS karakterizira veliki priliv mladih ljudi, brojne radionice te činjenica da se programi realiziraju u mnogim kulturnim objektima. Ove će godine biti izvedene i tri festivalske produkcije, a jedan dio programa realizirat ćemo zajedno s Balet Festom Sarajevo”, istaknuo je on.

Da će drugo izdanje Balet Festa Sarajevo i ove godine imati izuzetan repertoar potvrdila je umjetnička direktorica Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo, uz najavu da će festival ugostiti i klasični i savremeni balet iz mnogih zemalja, kao što su Maribor, Beograd, Berlin i Ekatarinburg.

Edin Zubčević je najavio da Jazz Fest Sarajevo ove godine slavi 15. rođendan, kada će ugostiti sjajne muzičare.

Ove smo godine nadmašili sami sebe, ugostivši muzičare iz Evrope i ostatka svijeta koji će predstaviti muziku što se ovdje rijetko čuje. Čak 15 različitih cjelina prezentirat će bogatstvo na muzičkoj jazz sceni danas“, najavio je on.

Predstavnici sva tri festivala ocijenili su da podrška Grada Sarajeva predstavlja samo dio sredstva potrebnih za organiziranje ovakvih izvođačkih manifestacija, te da drugi nivoi vlasti ne pružaju podršku kulturi kakvu bi trebali.

Najveći dio sredstava, naglasili su, obezbijede putem različitih sponzora i fondova.

 

Fena/Informer.ba