Film Izdvojeno Showbiz

Sarajevo: Premijera filma “U zemlji krvi i meda” u Zetri 14.februara

Premijera filma “U zemlji krvi i meda” rediteljskog i scenarističkog prvjenca Angeline Jolie, u distribuciji firme Blitz Film i Video, bit će održana 14. februara u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu.

Film će bh. publici predstaviti rediteljica Jolie te mnogobrojna ekipa filma predvođena glavnim glumcima Zanom Marjanović i Goranom Kostićem, čiji su dolazak osigurali distributer filma Blitz Film i Video distribucija te lokalni suorganizatori premijere Obala Art Centar Sarajevo i Magacin Kabare.

Premijera filma “U zemlji krvi i meda” u februaru znači mi više od bilo koje premijere uz koju sam vezana. Moja obitelj i ja radujemo se što ćemo doći u Bosnu i podijeliti taj trenutak s izvanrednom glumačkom ekipom filma“, izjavila je tim povodom rediteljica Jolie.

Ovo izuzetno ostvarenje bh. publika imat će priliku pogledati u kinima od 16. februara.

Priča filma dešava se u pozadini rata u BiH 1990-ih godina, a film je sniman u BiH i Mađarskoj.

Scenaristica i redateljica Jolie uloge je dodijelila lokalnim glumcima iz BiH, Srbije i Hrvatske te aktivno poticala njihove sugestije i uključenost u razvoj filma, budući da su mnogi od njih i sami bili pogođeni ratom.

Film prikazuje nevjerojatnu emocionalnu, moralnu i fizičku cijenu koju rat naplaćuje pojedincima, kao i posljedice nedostatka političke volje za intervencijom u društvo u sukobu.

Hollywood Foreign Press Association nominirao je 15. decembra film “U zemlji krvi i meda” za Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku.

Ovo je ostvarenje također dobilo nagradu “Stanley Kramer” koju dodjeljuje Producer’s Guild of America (PGA) filmovima ili producentima čija postignuća doprinose razumijevanju provokativnih društvenih pitanja na pristupačan i oplemenjujući način, saopćeno je iz Obala Art Centra Sarajevo.

 

Fena/Informer.ba