Film Izdvojeno Showbiz Video

”Selo bez žena” premijerno u kinima 13. maja

Kino premijere dugometražnog dokumentarca “Selo bez žena” scenariste i reditelja Srđana Šarenca bit će održane 13. maja u deset gradova u BiH.

U Sarajevu će film biti prikazan u petak, 13. maja u Art Kinu Kriterion, gdje će reditelj Srđan Šarenac nakon projekcije svog novog ostvarenja razgovarati s publikom.

Film “Selo bez žena” rađen je u francusko-bh-hrvatsko-srpskoj koprodukciji.

Pored Sarajeva, publika će film moći pogledati i u kulturnim centrima Travnik, Pale, Istočno Sarajevo, Goražde, Višegrad, Bijeljina, Bileća, Srbac, te multipleksu Zenica, dok će se od juna naći i u OKC Abrašević Mostar i Stolac.

“Selo bez žena” je priča o trojici braće Janković koji su posljednji stanovnici sela Zabrđa na jugozapadu Srbije. Imaju 70 ovaca, sedam pasa i pijetla. U Zabrđe ženska noga nije kročila zadnjih 15 godina. Sva trojica braće Janković su neoženjeni, pa su odlučili da i njihov pijetao ostane neoženjen dok njih trojica ne pronađu nevjeste.

Film prati komična nastojanja najstarijeg brata Zorana Jankovića da pronađe nevjestu i spasi selo od nestanka.

U susjednoj Albaniji situacija je obrnuta, svi muškarci otišli su na rad u Grčku i žene su ostale same. Iako su sva trojica ratovali protiv Albanaca sada su u prilici pružiti ruku pomirenja “neprijatelju”.

Film je u novembru imao međunarodnu premijeru na najvećem filmskom festivalu za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu prošle godine.

 

Fena/Informer.ba