Kultura Showbiz

Spahić: Kultura je kohezivno tkivo Evrope i osnov regionalne saradnje

Predsjednik Međunarodnog centra za mir i direktor Sarajevske zime Ibrahim Spahić učestvovao je u Vilniusu, Republika Litvanija, na sastanku institucija i organizacija kulture i umjetnosti iz BiH, Danske, Finske, Litvanije, Norveške i Poljske.

Govoreći o značaju kulture i umjetnosti Spahić je rekao da je kultura kohezivno tkivo Evrope i osnov saradnje Baltika, Balkana i euromediteranske regije i svijeta.

– Sada svima jasno da nema alternative interkulturalnom dijalogu, socijalnoj inkluziji i kreativnom obrazovanju. Vrijeme je da na/učimo zajedno lekcije iz prošlosti i ne ponavljamo greške, prije svega, zbog mladih – kazao je Spahić.

Povodom dogovora o zajedničkom radu na promociji evropskih vrijednosti, Spahić je naglasio da je u najboljem interesu građana svih zemalja EU i Vijeća Evrope, angažiranje u organizaciji UNESCO-a na ostvarivanju deklaracija i konvencija o kulturnoj raznolikosti i baštini, jer smo, ma koliko bili različiti, jedan rod.

Spahić je predstavio internacionalne programe koje je IPC realizirao, te najavio i radionice posvećene istraživanjima odnosa između umjetnika i publike u kontekstu kaosa i komunikacije u osam bh. i svjetskih centara i izrazio zadovoljstvo što prvi put predstavlja ovaj projekt u Vilniusu, te  zahvalio  na pokazanom interesu partnera za novi pristup publici.

Istakao je da je Evropa danas suočena sa problemima globalnog i održivog razvoja, porastom nacionalizma i ekstremizma, novim migracionim tokovima i demografskim promjenama, terorizmom i nasiljem.

– Nužno je da se djeluje preventivno, a ne samo postkonfliktno. Pravo na život, mir i sigurnost, stvarni ljudski interesi i potrebe i građanske sloboda i jedinstvo u različitosti i solidarnost civilizacijske su vrijednosti i osnov našeg djelovanja – zaključio je Spahić, saopćeno je iz IPC-a Sarajevo.

 

Fena/Informer.ba