Izdvojeno Lifestyle Showbiz Video

VIDEO/ Upoznajte najmanju djevojčicu na svijetu

Petogodišnja Charlotte Garside iz Velike Britanije najmanja je djevojčica na svijetu. Naime, ona je visoka svega 68 centimetara što je malo više od prosječne visine novorođenčeta.

“Ona izgleda poput porcelanske lutke, kao ona lutkica u dječjim kolicima i ljudi je uvijek zovu beba Šarlot. Ali ona nije beba, ona je petogodišnje dijete”, kazala je majka Ema Garside.

Charlote pati od poremećaja rasta, odnosno oboljenja koje se naziva patuljasti rast. Kada je rođena imala je svega dva kilograma.

“Izgledala je poput zečića i bila je veoma osjetljiva”, kazala je njena majka za Huffington Post..

Ipak, uprkos tome što je jedva viša od kutije žitarica, malena Šarlot vodi normalan život, kao i sva ostala djeca. Odlazi u školu i pohađa kurs jahanja.

“Ona je veoma radoznala. Plašila sam se da bi djeca u školi mogla da je povrijede, ali srećom, dobro se snalazi, a i nije krhka koliko izgleda da jeste”, istakla je mama Ema.

Iako je proglašena najmanjom djevojčicom na svijetu, Šarlot nije službeno upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Ljekari ne mogu sa sigurnošću da potvrde hoće li i koliko još djevojčica da raste. Međutim, njena majka je sretna što je Šarlot živa i što se svakodnevno bori da vodi normalan život.

Informer.ba