Košarka Sport

Barcelona prvi španski klub s trostrukom krunom

Košarkaši Barcelone vratili su u svoje vlasništvo titulu španjolskih prvaka pobijedivši u utorak u trećoj utakmici finalne serije ACB doigravanja Bilbao Basket u gostima 64:55.

Došli su time do ključne, treće pobjede u seriji za svoj 16. naslov prvaka i prvi nakon 2009. godine. Uspjelo je katalonskoj momčadi ove sezone trijumfirati bez ijednog poraza (8-0) tokom doigravanja.

Također, prvi put u historiji španske košarke ista je ekipa u jednoj sezoni osvojila sva tri dostupna nacionalna naslova: prvenstvo, kup i superkup!

Bilbao Basket je u utorak odigrao još jednu iznimnu obrambenu partiju zadržavši igrače Xavija Pascuala na 64 koša. Ali, igrala je dobru obranu i Barcelona, tako da je napadački daleko limitiranija domaća ekipa zabijala vrlo teško, trošeći pritom jako puno energije.

Najbolji je u redovima pobjedničke ekipe sa 16 koševa i četiri asistencije bio Juan Carlos Navarro, službeno proglašen najkorisnijim igračem doigravanja.

Alex Mumbru bio je najbolji u domaćim redovima s 14 koševa i šest skokova. Marko Banić je za 26.5 minuta u igri ubacio šest koševa (3-8 šut za dva poena) uz četiri skoka, prenosi INdex.

 

 

 

 

Informer.ba

ACB finale, 3. utakmica:

Bilbao Basket – Barcelona 55:64

Barcelona je dobila seriju 3-0