Nogomet Sport

Boris Pandža: I u Belgiji me zovu Kung-fu Pandža

Nogometni reprezentativac Boris Pandža poznat je kao veliki borac na zelenom terenu, za kojeg nema izgubljene lopte. Svoj život teško može zamisliti bez nogometa, u kojem je doživio mnogo lijepih, ali i ružnih trenutaka. Jedan od najtežih dana u životu bio mu je nakon remija u Parizu protiv Francuske.

Državna vlada

Sve ja na početku ličilo na to da će to biti noć koje će se svi Bosanci i Hercegovci uvijek rado sjećati. Nadali smo se pobjedi i historijskom plasmanu na Evropsko prvenstvo. Bili smo vrlo blizu cilja. Dugo će ostati osjećaj žaljenja za tri boda. U Parizu sam nakon utakmice teško mogao zaspati. Mislim da nisam ni tri sata spavao. Ni baraž nije loš, ali bili smo tako blizu plasmana” – kaže Pandža.

Više od 18 mjeseci stameni stoper član je belgijskog Mehelena, gdje dosta uspješno nosi dres istoimenog kluba.

Više sam nego zadovoljan u Mehelenu. Ekipu je ove godine napustilo dosta igrača tako da ćemo malo teže ispuniti ciljeve, a to je plasman među prvih šest ekipa. Moje ambicije su trenutno vezane za Mehelen, a naravno, želim da u budućnosti zaigram u nekoj od liga petice” – kaže Boris.

Našem reprezentativcu nije trebalo mnogo vremena da se navikne na život u Belgiji.

Iako nemaju vladu, kao ni BiH, oni nisu nimalo zabrinuti. Država je odlično uređena i imaju normalan život bez vlade. Zemlja je stvarno za deset, zna se tačno ko šta radi. Kod njh država bolje funkcionira bez vlade nego naša sa svim mogućim vladama i ministrima. Belgijance ne zanimaju previše dešavanju na Balkanu. Samo gledaju svoja posla” – nastavlja Boris.

Najveća greška

Pandža je tri sezone nosio dres splitskog Hajduka, ali mu taj period u karijeri nije baš u najdražem sjećanju.

Moja najveća greška je odlazak u Hajduk. To mi je jedna dobra škola. Split mi je u veoma lijepom sjećanju, ali Hajduk nikako nije. Ne čujem se ni s kim iz bivšeg kluba. Ponekada me zovu novinari iz Splita. Nikada nisam imao problema s navijačima, ali sam nezadovoljan statusom koji sam uživao. Nisam to zaslužio svojim igrama i zalaganjem” – kaže naš internacionalac.

Za vrijeme igranja u Hrvatskoj dobio je zanimljiv nadimak. Naime, saigrači su ga zvali Kung-fu Pandža.

Sve se desilo sasvim slučajno. Glavni krivac za taj nadimak je jedan hrvatski novinar. Nažalost, nadimak je pogrešno protumačen, jer nisam neki udarač ili siledžija na zelenom terenu. Kung-fu Pandža zovu me i u Belgiji, ali njima je to simpatično “- kaže naš reprezentativac.

Pored nogometa, Boris voli i tenis, koji u slobodno vrijeme rekreativno igra sa prijateljima.

Mislim da bih bio dobar teniser. Imam sve predispozicije za to. Ipak, nogomet mi je uvijek bio i ostao na prvom mjestu” – kaže naš reprezentativni stoper.

Tri godine u vezi s Ivonom

Boris je skoro tri godine u vezi sa Mostarkom Ivonom, koja mu često dolazi u posjete u Belgiju.

Za sada nam dobro ide. Lijepo se slažemo. Ona još studira tako da je rano govoriti o vjenčanju. Sve u svoje vrijeme. Naravno, roditelji Zvonko i Anica i sestra Željana bili bi sretni da se uskoro oženim “- kaže Pandža.

Zaljubljenik u engleski nogomet

Boris Pandža veliki je zaljubljenik u engleski nogomet i volio bi da se jednog dana okuša u Premijer ligi.

U Engleskoj se igra pravi muški nogomet. Svaka utakmica je puna tempa. Od engleskih klubova, najdraži mi je Čelzi, dok u Njemačkoj zbog navijača simpatišem Borusiju iz Dortmunda” – kaže Boris.

Avaz/Informer.ba