Izdvojeno Košarka Sport Video

Dallas Mavericksi prvi put u historiji prvaci NBA lige

Nakon što su s dvije uzastopne pobjede u svojoj dvorani došli do prednosti od 3-2, Dallas je i u gostima pobijedio Miami Heat rezultatom 105-95 i tako postao 18. ekipa u historiji NBA lige koja je osvojila naslov. Treba podsjetiti kako je prije pet godina u istom dvoboju slavio Miami identičnim rezultatom od 4-2 u seriji.

Sama utakmica je u prvom poluvremenu izgledala kao cijela serija – obje ekipe su se izmjenjivale u vodstvu, a s obje strane smo vidjeli nekoliko sjajnih poteza. No, ono što nije bilo specifično za ovu seriju bio je loš učinak Dirka Nowitzkog koji je u prve 24 minute postigao samo 3 koša uz šut 1/12. No, u redovima Dallasa napadački su iskočili drugi igrači, a prije svih Jason Terry koji je na kraju bio i najbolji igrač ove utakmice s 27 poena uz fantastičan šut 11/16. Nowitzki je na kraju uspio postići 21 koš i dodati 11 skokova, a odličan je bio Jose Juan Barea koji je dodao 15 koševa.

U redovima Miamija najefikasniji je bio LeBron James s 21 košem, 6 asistencija i 4 skoka. Ovaj put je LeBron i postigao neke ubačaje u završnici utakmice no to nije bilo dovoljno za pobjedu Heata koji je u završnici utakmice izgledao dosta nesigurno. Teško je Miami reagirao na promjene u obrani koje je trener Dallasa Rick Carlisle koji je i ovaj put, kao i tokom cijele serije ali i sezone, često igrao zonsku obranu na koju Miami nije imao odgovor.

Na kraju je umjesto tima s tri velike zvijezde naslov osvojila ekipa koja u svojim redovima ima mnoštvo veterana koji su bili željni naslova. Igrali su ujednačeno, dobro pokrivali jedni druge, baš kao što je to Nowitzki nakon utakmice istaknuo.

Mi smo veteranska ekipa i znali smo se postaviti u ključnim trenutcima. Igrali smo čvrsto u odbrani, a u napadu smo dodavanjima uvijek tražili otvorenog igrača i to nam je donijelo naslov. Koliko smo psihički bili stabilni govori podatak da smo se u nekoliko navrata znali vraćati iz izgubljenih situacija“, rekao je Nowitzki.

Nijemac je proglašen i MVP-em finalne serije u kojoj je imao prosjek od 26 koševa te 9,7 skokova.

Veliko slavlje nije se događalo samo u Miamiju. Slavili su i navijači Dallasa koji su utakmicu gledali u svojem American Airlines Centru, a slavili su i navijaču u Wurzburgu, gradu u Njemačkoj u kojem je rođen Nowitzki. No, jedan od najsretnijih ljudi bio je vlasnik Dallas Mavericksa Mark Cuban.

Cijeli svijet nas je prije play-offa isključio, mislili su da ćemo ispasti u prvom krugu. Mi smo išli korak po korak i na kraju smo uspjeli slaviti i ostvariti naš san“, izjavio je Cuban odmah nakon utakmice.

 

 

SCsport/Informer.ba