Izdvojeno Košarka Sport

Danas prvi četvrtfinalni susreti Eurobasketa

Prvi četvrtfinalni susreti Evropskog prvenstva za košarkaše u Litvaniji na rasporedu su danas

 Aktuelni evropski prvak – Španija će u prvoj utakmici igrati protiv Slovenije, dok se u drugom susretu sastaju domaćin EP-a Litvanija i Makedonija. Sutra su na rasporedu susreti između Grčke i Francuske, te Rusije i Srbije.

Španija predvođena braćom Gasol je favorit za prolazak u narednu fazu takmičenja, kao i za osvajanje nove titule prvaka Evrope, što su dokazali u dosadašnjem toku prenstva uvjerljivim pobjedama protiv najvećih konkurenata (Litvanija, Francuska), uz samo jedan upisan poraz protiv selekcije Turske u grupnoj fazi takmičenja.

Nekarakteristično loša igra slovenske reprezentacije dovela je ponajbolji nacionalni tim te zemlje do situacije da u susretu grupne faze EP-a protiv Finske traži svoje mjesto u četvrtfinalu. Slovenci su uspjeli savladati Fince, međutim, igra koju su pokazali do sada neće biti dovoljna za pružanje otpora protiv Španaca.

Makedonija je okarakterizirana kao najugodnije iznenađenje takmičenja. Predvođeni McCalebbom, Makedonci su do sada upisali samo dva poraza (Crna Gora, Rusija), ali pravi ispit očekuje ih danas protiv Litvanaca koji igraju euforično pred 11.000 domaćih navijača.

Susret između Španije i Slovenije počinje u 17.00 sati, dok je susret Makedonija –  Litvanija zakazan za 20.00 sati.

 

Fena/Informer.ba