Izdvojeno Nogomet Sport

U derbiju prvog kola Premijer lige Velež savladao Čelik sa 2:1

Golom Bajre Spahića dvadesetak sekundi prije kraja Velež je nadigrao Čelik sa 2:1, u derbiju 1. kola Premijer lige BiH. Džoker sa klupe Mostaraca pogodio je mrežu Nurkovića za veliko slavlje domaćih igrača i njihovih pristalicana. Bila je to dobra utakmica, odigrana u sjajnom ambijentu, pred oko 4.000 navijača, ali i po velikoj vrućini.

Velež je krenuo odlučnije, ali je Čelik iz prve ozbiljnije situacija došao do vodstva. Asistenciju Brkovića odlično je iskoristio Tosunović koji je sjajniom udarcem matirao Oštrakovića. Golmanu domaćih zasmetalo je sunce koje mu je išlo direktno u oči, pa je morao vaditi loptu iz mreže.

Igrače Veleža je primljeni gol šokirao, a Čelik je igrao strpljivo, no nije iskoristio zbunjenost u redovima Rođenih. No, kako se bližio kraj poluvremena tako su domaći pojačali tempo. To im se isplatilo u 45. minutu. Na povratnu loptu Hasanovića natrčao je Kodro koji je odličnim udarcem pogodio ugao nemoćnog Nurkovića.
Velež je bio bolji u nastavku. Nakon centaršuta Škaljića Rovčanin je šutirao preko gola, a malo kasnije Škalijćevu bombu sa 20-tak metara Nurković je odbio u korner. Čelik je pametnom igrom čuvao bod, a u 81. postigao je i drugi gol. Strijelac je opet bio Tosunović, no napadač Zeničana nalazio se u nedozvoljenoj poziciji, pa je sudija Dominković poništio pogodak.

Posljednju priliku na susretu imao je ponovo Čelik. Katastrofalnu grešku Jazvina nije iskoristio Ćulov. I kada se očekivao kraj, Spahić je pogodio mrežu Nurkovića za delirijum na tribinama i tri velika boda.

Velež – Čelik 2:1

0:1 Tosunović u 8, 1:1 Kodro u 45. minutu, 2:1 Spahić u 90. minutu. Stadion u Vrapčićima. Gledalaca: 4.000. Sudija: Vladimir Dominković (Orašje). Žuti karton: Jazvin (Velež), Kikić, Sadiković (Rudar).
VELEŽ: Oštraković, Kazazić, Kajtaz, Škaljić, Ivetić, Kodro, Demić (od 70. Jazvin), Hasanović (od 77. Spahić), Okić (od 68. Duraković), Rovčanin, Velagić. Trener: Mirza Varešanović.
ČELIK: Nurković, Brković, Sadiković, Čović, Jusić, Isaković, Purić (od 45. Ćulov), Hećo (od 66. Šišić), Hadžić, Kikić, Tosunović (od 89. Nemeljaković). Trener: Boris Gavran.

 

SCsport/Informer.ba