Izdvojeno Košarka Sport

Dobri i stari Divlji konji sletjeli s trofejem: Dallas više nije “Grad Kauboja”

“BEAT THE HEAT” glasio je slogan navijača koji od 1980. i osnivanja kluba čekaju na titulu, ali i da njihov grad ne bude sportski poznat samo po peterostrukim pobjednicima Super Bowla,”football” herojima Dallas Cowboysima. “America’s Team”, nazvan tako jer su kao pravi “All-American heroes” bili stalni gosti u domovima od Pacifika do Atlantika, zamijenili su “živahni starčići” predvođeni jednim Bavarcem.

Veterani jači od floridskih miliona

Ovaj trofej velikog njemačkog heroja došao je sedam dana prije njegovog 33. rođendana. Playmaker Jason Kidd ima 38 godina, a Jason Terry, koji je u odlučujućoj utakmici bio najefikasniji, za tri mjeseca puni 34. Skori penzioneri očitali su lekciju nabrzaka složenoj ekipi Miamija, instant zvijezdama kojima najbolje odgovara poruka iz LeBronovog Clevelanda: “Nema prečica!”.

Kauboji s početka priče se već neko vrijeme “ne osjećaju najbolje” i kada je avion s igračima Mavericksa i trofejem NBA pobjednika (dočekan s vodenim topovima dobrodošlice) sletio na aerodrom Love Field, to nije značilo samo da košarkaši više nisu jedni od bezličnih pratitelja Cowboysa, nego da su Dallasu donijeli prvi naslov u nekom profesionalnom sportu nakon više od deset godina  suše, odnosno trijumfa hokejaša Dallas Starsa u Stanley Cupu 1999.

 

 

Index/Informer.ba