Izdvojeno Sport Tenis

Đoković protiv Tsonge za finale i prvo mjesto

Prošlo je tačno mjesec dana od kada je Novak Đoković bio u polufinalu grend slem turnira i imao priliku da eventualnim plasmanom u finale obezbjedi po prvi put u karijeri čelnu poziciju na ATP rang-listi. Bilo je to u Parizu, na Rolan Garosu, a sada je u još jednoj evropskoj prijestonici – Londonu, gde se nalazi u identičnoj situaciji. Ali, sada neće ukrstiti reket sa legendarnim Federerom već nepredvidivim Tsongom. Ulog je ogroman, a pritisak toliko snažan da se može nožem presjeći.

Sva fenomenalna dostignuća koja je ostvario u 2011. godini, uključujući seriju od 41 pobjede u nizu, Novak bi mijenjao za jednu pobjedu, današnju protiv Tsonge, čime bi ostvario svoj dječački san o stupanju na svetski teniski prijesto. Da bi ostvario i taj toliko željeni trijumf i plasirao se u finale, Đoković će morati iza sebe da ostavi sve što se do sada dešavalo, sve želje, nadanja, očekivanja javnosti, prijatelja, porodicu i da pruži najbolju partiju na ovogodišnjem izdanju Vimbldona.
Ako postoji jedan igrač koji sva ta opterećenja može podnjeti, onda je to Novak Đoković.
U prvoj situaciji na Rolan Garosu susreo sam se sa novom vrstom pritiska, pošto je ulog za meč sa Federerom bio veliki – prvo mjesto, rekordi. Samim tim sam malo posustao i nisam pružio igru koju sam želio. Naučio sam tu lekciju i zaista želim da što manje razmišljam o tome ovog puta i da meč sa Tsongom prihvatim kao obični meč u kojem treba da pobjedim. Svestan sam svega, ali želim to da stavim sa strane” – smatra srpski teniser.
Nevjerovatno zvuči čuđenje teniske javnosti, kako u Srbiji tako i širom sveta, kako Novak nije do polufinala počistio sve rivale sa po 3:0, već je pokazao dosta oscilacija, a zaboravlja se da je peti put u nizu na najvećim turnirima stigao među četiri najbolja igrača. Je li dobro ili loše što sa prefektnom igrom nije stigao do završnice Vimbldona?
“Mogu da igram mnogo bolje nego u poslijednjem meču protiv Tomića. U dosadašnjem djelu turnira imao sam i uspone i padove, ali ću se sada potruditi da idem samo uzlaznom linijom, bez obzira na to ko se nalazi s druge strane mreže – kaže Novak.
To što će se za ulazak u prvo finale Vimbldona boriti sa Tsongom, a ne sa Federerom, za Đokovića nije olakšavajuća okolnost.
Čeka me težak meč protiv Tsonge. On je izuzetno kvalitetan teniser, o čemu govori činjenica da je posle vođstva Federera od 2:0, uspio da napravi nevjerovatan preokret. Conga je bio sjajan na turniru u Kvinsu, na kojem je uspjeo da dođe do finala. On je u najkraćem – opasan protivnik”.
Igrao sam mnogo puta sa Novakom. Uvek me je pobjeđivao u važnim mečevima i sada želim to da promjenim. Zašto ne bih mogao da osvojim Vimbldon? Mislim da sam sada psihički dosta stabilniji, jači sam jer sam promjenio mnogo stvari u igri. Sada se trudim da sve vrijeme budem koncentrisan, da dišem i ostanem miran. Volim velike mečeve” – kaže Tsonga koji nesumnjivo puca od samopouzdanja poslije najveće pobjede u karijeri.
Đoković i Conga prvi će danas izaći na teren od 14sati, a poslije tog duela rekete će ukrstiti Rafael Nadal i Endi Marej. Oba meča igraće se na Centralnom terenu teniskog kompleksa u „Ol Ingland klabu“, koji ima pokretni krov, pa kiša neće remetiti program.

 

Blic/Informer.ba