Nogomet Sport

Izbor selektora test za usvajanje Statuta

Komitet za normalizaciju stanja u bh. nogometu, nakon nekoliko sastanaka na domaćem terenu, sreo se sa prvim ozbiljnijim problemima. Izbor selektora devet državnih selekcija (mlada, olimpijska, juniorska, kadetska, malonogometna, ženska, itd…) najozbiljniji je test, uoči krovne Skupštine (26. maja) kada će se glasati o usvajanju Statuta.

Saznajemo kako je Komitet spreman prihvatiti prijedlog listi stručnih štabova koji su sačinili Denijal Pirić i Josip Katalinski sa svojim saradnicima. Međutim, posljednjih dana na pojedine članove Komiteta vršen je strahovit pritisak «da vode računa o selektorskim pozicijama koje pripadaju nama».

Nas ne zanima dosadašnja praksa da neka pozicija pripada nama ili nekim drugima. Mi želimo stručne ljude na selektorskim pozicijama” stav je Komiteta za normalizaciju. Shodno takvim razmišljanjima, a na tragu analize, procjene i kriterija kojima su se vodili Pirić i Katalinski, Osim i njegov tim spremni su podržati izbor predloženih kandidata. Saznajemo kako u FSR ultimativno traže da Branimir Tulić bude u mladoj reprezentaciji, odnosno da im pripadne i mjesto selektora kadetske selekcije. S druge strane u Osimovom i Pirićevom Komitetu ne žele da čuju za podobne selektore. Oni čak idu korak dalje i traže da jedino mjerilo budu rezultati selektora, što do sada nije bila praksa, pa su pojedinci bez ikakva uspjeha po tri ciklusa vodili određene selekcije.

Izbor selektora bit će prvi test dosadašnjeg rada na terenu Komiteta za normalizaciju. No, u našem je nogometu previše apsurda, poput nedavnost sastanka Osima sa Čolakovićem i Dominkovićem, koji su i dalje u «sedlu» odnosno na svojim pozicijama u kantonima i županijama iz kojih dolaze. Saznajemo kako je u NSBiH nastala prava panika, pa i strah nakon suspenzije Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša. Navodno se pojedinci boje da bi Ušanović mogao u javost iznijeti neke prljave poslove nekih moćnika koji su godinama vladali bh nogometom.

«San» saznaje kako su Ivica Osim i Elvedin Begić kandidati za predsjedavajućeg skupštine, a da bi se na istoj delegatima trebali obratiti ambasadori bh. fudbala, Duško Bajević, Sergej Barbarez i Faruk Hadžibegić, ili samo jedan od njih, najvjerovatnije Bajević. Osim i njegovi saradnici zajedno sa ambasadorima 12. maja idu kod Sepp Blatera i Mišela Platinija. Saznajemo kako i će i delegacija Fudbalskog Saveza RS pokušati dogovoriti sastanak sa Blaterom, prilikom posjete FS Srbije, odnosno na otvaranju sportskog centra u Staroj Pazovi. Iako je do sudbonosne Skupštine ostalo još nekoliko dana, posla, ali i problema je sve više. Saznajemo kako Jusuf Pušina, predsjednik kantonalnog Saveza (KS) planira ove sedmice sastanak sa bivšim članovima Izvršnog odbora NSBiH koji dolaze iz bošnjačkih kantona, što je izazvalo negodovanje kod članova Komiteta za normalizaciju.


Barbarez selektor u 21?

Kao jedno od mogućih rješenja za selektora mlade reprezentacije spominje se Sergej Barbarez, bivši kapiten naše selekcije. U Osimovom Komitetu spremni su podržati ovaj prijedlog, ali navodno ima protivljenja od strane čelnika FSRS, koji žele tu poziciju za svog trenera.

Mi nemamo ništa protiv Barbareza. Naprotiv, željeli smo da razgovaramo, a ne da preko posrednika ili putem medija komuniciramo. Barbarez je veliko igračko ime i njegovo će vrijeme sigurno doći. Međutim, kod izbora selektora treba se poštivati volja svih”  kaže Rodoljub Petković, generalni sekretar FSRS. «San» je pisao kako su Husref Musemić, Vlado Jagodić, Toni Karačić, najozbiljniji kandidati za selektore mlade, olimpijske i juniorske selekcije. Utorak će se raspravljati i odlučivati o izboru selektora.