Izdvojeno Košarka Sport

KK “Sloboda” iz Tuzle odlazi u zaborav

Punih 65 godina u Tuzli se sa ponosom igrala košarka, a simbol grada Sloboda izrasla je u diva, koji je postao poznat i izvan granica Bosne i Hercegovine. No, nagomilani dugovi i brojni drugi problemi natjerali su aktuelno rukovodstvo da se, jednostavno, odrekne kluba, i to na vrlo ružan i dramatičan način.

Iako su na sjednici klupske Skupštine čelnici Slobode pokušali ublažiti situaciju konstatacijom da se “status kluba zamrzava do boljih vremena“, jasno je da Sloboda odlazi u zaborav, jer je pitanje ko će i kada smoći snage da pokrije ogromne dugove.

Posebno formirana komisija ustanovila je da je Slobodin dug trenutno četiri miliona KM, ali da u ovu cifru nisu uračunate kamate koje su se gomilale posljednjih nekoliko godina.

Umjesto KK Sloboda, bit će formiran Omladinski košarkaški klub Sloboda. Kako je istaknuto na sjednici Skupštine, OKK bi trebao startati sa 50.000 KM na računu i pravom da, umjesto već ugašenog kluba, potražuje od beogradske Crvene zvezde 147.000 eura na ime obeštećenja za transfere Elmedina Kikanovića i Milana Miloševića.

OKK Sloboda trebao bi startati iz najnižeg stepena takmičenja A-2 lige BiH te postati član Sportskog društva Sloboda.

Vedran Lakić, član komisije, naveo je da je račun KK Sloboda blokiran još 1999. godine te da su zbog toga upitni zakonitost, kao i transparentnost rada u klubu. Lakić je kao jedan od problema naveo i katastrofalne međuljudske odnose.

 

Avaz/Informer.ba