Izdvojeno Ostali sportovi Sport

Koliko koštaju olimpijske medalje?

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) ispitaće optužbe da su Azerbejdžanu obećane dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu sljedeće godine u zamjenu za novac, saopštila je danas ova organizacija.

U izvještaju BBC-a navodi se da je Međunarodna amaterska bokserska organizacija (AIBA) dobila nekoliko miliona dolara od neimenovanog azerbejdžanskog privatnika, kako bi se osigurao olimpijski uspjeh Azerbejdžana.

AIBA je odbacila ove navode kao “besmislene i neistinite“, ali je saopštila da će pokrenuti istragu.

Pozdravljamo objavu AIBA o momentalnoj istrazi o ovim navodima i očekujemo rezultate“, rekao je Reutersu direktor za komunikacije u MOK-u Mark Adams.

On je naglasio da MOK veoma ozbiljno shvata optužbe o korupciji i zatražio da BBC dostavi sve dokaze bokserskoj asocijaciji.

Ovo nije prvi put da se AIBA našla u centru optužbi za korupciju.

MOK je zadržao više od milion dolara sredstava namijenjenih ovoj organizaciji poslije Olimpijskih igara u Atini 2004. godine, zbog ozbiljnih sumnji u proces bodovanja na bokserskim mečevima i izbor sudija.

Bokserski turnir u Atini obilježilo je nekoliko kontroverznih mečeva zbog kojih su gledaoci i navijači širom svijeta burno negodovali.

 

Informer.ba