Košarka Top

Večeras počinje nova sezona NBA lige, Nurkićevi Sunsi jedan od favorita za titulu

Nova sezona sjevernoameričke košarkaške NBA lige počinje večeras utakmicama između aktuelnih prvaka Denver Nuggetsa i Los Angeles Lakersa, te Phoenix Sunsa i Goldan State Warriorsa.

Nuggetsima počinje misija odbrane titule prvaka već u noći otvaranja. Prošlosezonski MVP finala Nikola Jokić u ovoj sezoni će probati otići korak dalje i osvojiti svoju treću nagradu u četiri godine za najboljeg igrača regularnog dijela sezone. “Joker“ ima dobru argumentaciju da je najbolji igrač u igri, a tek je na vrhuncu svoje karijere.

Prošlog proljeća je dominirao protiv Lakersa u finalu zapadne konferencije, uz veliku pomoć Jamala Murraya i za očekivati je da odnos snaga ni ove godine neće biti mnogo drugačiji.

Utakmica će započeti ceremonijom dodjele šampionskog prstenja i podizanjem prve pobjedničke zastave u historiji franšize Denvera. U dresu Lakersa LeBron James započinje svoju 20. sezonu s ciljem da donese istu energiju i izvanrednu igru kao i prošle sezone, s jednom razlikom – a to je da odigra više od 55 utakmica. Iako James neprestano prkosi godinama, također mora izbjegavati ozljede. Otkako se pridružio Lakersima, odigrao je samo jednu takozvanu punu sezonu, a to je bila godina u “balonu”, kada su Lakersi osvojili titulu. Nevjerojatno je da ovaj velikan svjetske košarke ostaje među prvih deset igrača u ovoj ligi s obzirom na njegove godine i trajanje karijere.

Lakersi su u svoje redove doveli nekoliko novih igrača i pitanje je koliko će imati snage da se suprotstave aktuelnim prvacima. Nakon kontraverznih izjava nakon prošlogodišnjeg finala zapadne konferencije, kada su ih Nuggetsi “pomeli“ s 4:0, za očekivati je da energija Lakersa bude na visokom nivou.

U drugom meču sastaju se također favoriti zapadne konferencije. Kevin Durant je četverostruki prvak u poenima. Stephen Curry ima jedan naslov najboljeg strijelca i najbolji je tricaš svih vremena. Tu su još mnoga velika imena NBA lige, a među njima se nalazi i ponajbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić koji je u ovoj sezoni prešao u redove Phoenixa i od njega se sigurno mnogo očekuje u nastojanjima franšize iz Arizone da osvoji svoju prvu titulu prvaka.

Prevagu bi mogao donijeti bek Phoenixa Devin Booker koji je u najboljim godinama i svoju će priliku imati kada se protivničke odbrane fokusiraju na Duranta i Bradlyja Beala. S druge strane, pitanje je koliko snage ima veteran Klay Thompson da iznese još jednu dugačku sezonu, a Warriorse ne krasi dobra odbrana i vjerovatno će se vanjska linija Phoenixa pokazati kao nepremostiva prepreka za Warriorse.

Na istoku se također pripremaju snažni okršaji. Sutra je na programu duel moćne ekipe Boston Celticsa, koja je u svoje redove dovela nekoliko zvučnih imena, protiv New York Knicksa. Boston je favorit za osvajanje istoka u ovoj sezoni, ako ne i titule prvaka.

U svoje redove “Kelti“ su pred početak sezone doveli Latvijca Kristapsa Porzingisa i kariku koja im je jako nedostajala u prošlim sezonama u vidu svestranog Jruea Holidaya, koji je u Boston stigao iz redova prvog rivala sa istoka – Milwaukee Bucksa.

Bucksi, koji su po mnogim analitičarima prvi favorit lige predvođen nezaustavljivim Giannisom Antetoukoumpom, pustili su Holidaya da ode kako bi doveli prvu zvijezdu Blazersa Damiana Lillarda. Milwaukee, koji je osvojio titulu 2021. godine, doveo je jednog od najboljih strijelaca lige, ali po mnogima je dao previše, jer je Holiday zasigurno mnogo bolji defanzivac.

Ovo su vjerovatno prvi favoriti za osvajanje ovosezonske titule prvaka, ali tu je još nekoliko ekipa koje bi “iz sjene“ mogle iznenaditi favorite. Među njima se sigurno nalaze Dallas Mavericksi Luke Dončića koji su uspjeli zadržati jednog od najvještijih košarkaša današnjice Kyriea Irvinga. Na istoku će svoju priliku ponovo tražiti prošlosezonski finalist Miami Heat, a pitanje je koliko može Philadelphia 76-ers, tim sa nekoliko dobrih individualaca koji već godinama ne može da napravi pobjedničku atmosferu i napravi iskorak u ovoj konferenciji.

Na zapadu se može ponovo očekivati dobra sezona za Sacramento Kingse, a ova sezona je vjerovatno posljednja prilika za Los Angeles Clipperse koji u svom rosteru imaju nekoliko igrača “all star“ kalibra poput Paula Georgea i Kawhija Leonarda, ali koje već godinama povrede sprječavaju da odu do samog kraja.

Pored Jusufa Nurkića u dresu Phoenixa, ljubiteljima NBA lige u BiH zanimljivi će biti i mečevi Minnesota Timberwolvesa za koje igra još jedan bh. reprezentativac Luka Garza. Garza je u predsezoni pružio dosta dobre partije za svoj tim i možemo se nadati da će trener Chris Finch našem košarkašu u ovoj sezoni dati veću minutažu. Za Gazu bi vjerovatno u ovom trenutku najbolja bila promjena sredine, jer u timu Timberwolvesu na poziciji centra za minutažu se bori sa Karlom Anthonyjem Townsom, Rudyjem Gobertom i Naz Reidom.