Izdvojeno Košarka Sport Udarno

Košarkaška reprezentacija BiH danas počinje kvalifikacije za EP

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine današnjim susretom protiv selekcije Lativije u Sarajevu počinje kavifikacije za Evropsko prvenstvo 2013. godine u Sloveniji.

Najbolji bh. košarkaši nakon 36 dana priprema i 10 odigranih kontrolnih utakmica potpuno spremno očekuju nastupe u kvalifikacijama.

Uvjeren sam da će reprezentacija BiH osmi put završiti tamo gdje joj mjesto – na najjačoj smotri košarkaša Evrope. Koliko ćemo biti dominantni u kvalifikacijama ovisi o defanzivnom dijelu, jer napadački smo jedna od najmoćnijih ekipa u Evropi. Naš lagani prolazak u daljnje takmičenje će zavisiti od toga koliko ćemo biti dobri u odbrani“, kazao je selektor Aleksandar Petrović.

U osvrtu na prvog protivnika u kvalifikacijama, Petrović je kazao da je Latvija mlada reprezentacija s velikim potencijalom.

Latviju ne treba potcjenjivati, to je jedna od tri reprezentacije u našoj grupi koja će se boriti za prolaz dalje. Ukoliko im ostavimo otvorene šuteve, onda nam se 40 minuta može pretvoriti u pakao“, kazao je Petrović.

Pored selekcija BiH i Latvije u grupi D su još Holandija, Gruzija i Rumunija.

Prvi susret kvalfikacija košarkaši BiH igrat će u srijedu u 18.30 sati u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija.

Raspored nastupa reprzentacije BiH u kvalifikacijama:

BiH – Latvija (15. augusta)
Holandija – BiH (18. augusta)
BiH – Gruzija (21.augusta)
Rumunija – BiH (24. augusta)
Latvija – BiH (30. augusta)
BiH- Holandija 2. septembra)
Gruzija – BiH (5. septembra)
BiH – Rumunija (8. septembra)

 

Informer.ba