Izdvojeno Nogomet Sport

Manchester United u javnoj ponudi vrijedi 3,3 milijarde dolara

Engleski nogometni tim Manchester United odredio je u ponedjeljak uvjete za njegovu inicijalnu javnu ponudu 16,67 miliona dionica po cijeni između 16 i 20 dolara po dionici, što znači da bi vrijednost tog kluba mogla dosegnuti 3,3 milijarde dolara.

Najpopularniji engleski nogometni klub Manchester United bori se s golemim dugovima otkad su ga 2005. godine preuzeli američki poduzetnik Malcolm Glazer i njegova obitelj.

U javnoj ponudi dionica moglo bi se prikupiti do 333 miliona dolara, čime bi se smanjio dug tog kluba koji je dosegnuo 664 miliona dolara.

I nakon javne ponude Glazeri će biti većinski vlasnici Manchester Uniteda, s obzirom da bi im ostalo 89,8 posto dionica kluba.

U srijedu počinje dvosedmična turneja poslovodstva Manchester Uniteda u kojoj će potencijalnim investitorima u SAD-u, Evropi i Aziji biti predstavljeni uvjeti javne ponude i poslovne mogućnosti kluba, koji godinama dominira u engleskoj nogometnoj ligi, a bio je i klupski prvak Evrope.

Međutim, prodaja dionica kluba neće ići lagano, procjenjuju analitičari, s obzirom da nogomet nije najpopularniji sport u SAD-u, kao što je to u Evropi, prenosi business.hr.

Ipak, poslovodstvo kluba i aranžeri javne ponude ne sumnjaju u uspjeh, s obzirom da će se dionice Manchester Uniteda ponuditi i investitorima u Evropi i Aziji. Konačna cijena u javnoj ponudi, koja ovisi o potražnji investitora, bit će određena 9. augusta.

Predstavljajući uvjete javne ponude, poslovodstvo kluba navelo je da bi prihodi u netom završenoj poslovnoj godini trebali iznositi između 495 i 503 miliona dolara, što bi bilo 3 do 5 manje nego u prethodnoj poslovnoj godini jer su pali prihodi kluba kako od prodaje ulaznica, tako i od prava prijenosa utakmica.

No, poticaj investitorima mogao bi predstavljati ugovor s General Motorsom, s kojim je klub ovih dana potpisao ugovor o 7-godišnjem sponzoriranju, vrijednom otprilike 600 miliona dolara.

Prema tom ugovoru, na dresovima igrača Manchester Uniteda od početka 2014. godine bit će oznake Chevrolet branda.

 

Fena/Informer.ba