Nogomet Sport

Mito i korupcija: Nove optužbe protiv zvaničnika FIFA-e

Bivši predsjednik Fudbalskog saveza Engleske David Triesman optužio je danas četvoricu članova izvršnog komiteta Svjetske fudbalske organizacije (FIFA) da su tražili usluge u zamjenu za podršku kandidaturi Engleske za organizovanje Svjetskog prvenstva 2018. godine.

Triseman je rekao istražnoj komisiji britanskog Parlamenta da su usluge tražili Jack Warner, Rikardo Teiseira, Nicolas Leoz i Voravi Makudi.

Parlamentarna komisija ispituje okolnosti pod kojima je Engleska izgubila trku za organizatora Svjetskog kupa 2018. godine.

Britanski poslanici objavili su imena još dva člana Fifinog komiteta, koji su, navodno primili 1,5 miliona dolara da bi podržali kandidaturu Katara za domaćina prestižnog takmičenja 2022. godine.

Poslanik konzervativaca Demijan Kolins rekao je da su novac od Katara primili potpredsjendik FIFA-e Isa Hajatu iz Kameruna i Žak Anuam iz Obale Slonovače.

FIFA je prošle godine suspendovala dva člana svoje komisije za etiku nakon što su novinari “Sunday times” razotkrili da su oni umiješani u korupciju.

Najnovije optužbe predstavljaju veliki udarac za svjetsku kuću fudbala, jer je sada sumnja pala na osam članova njenog izvršnog tijela.

 

Srna/Informer.ba