Nogomet Top

Željezničar u derbiju na Grbavici dočekuje Velež

Fudbaleri Željezničara u prvoj utakmici 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine večeras na Grbavici dočekuju ekipu Veleža.

Željezničar se nalazi u rezultatskoj krizi i pobjeda protiv starog rivala nameće mu se kao imperativ. U dosadašnjih 16 kola tim sa Grbavice ostvario je samo šest pobjeda, dok je njegov večerašnji rival u mnogo boljoj poziciji s obzirom na to da se nalazi na četvrtom mjestu te bi se eventualnom pobjedom potpuno uključio u borbu za sami vrh.

Šef stručnog štaba Željezničara Abdulhakeem Al-Tuwaijri kazao je da očekuje interesantnu utakmicu, te da pozicija na tabeli ne znači puno u ligi koja je potpuno nepredvidiva.

“Želimo odigrati dobro. Svaka utakmica je drugačija. Svaka od tri utakmice koje smo igrali je bila takva. Vjerujem da pozicija na tabeli ne znači puno. Na ovom stadionu i sa ovim navijačima imamo šansu dobiti bilo koga. U to čvrsto vjerujem. Mnoge stvari ne idu kako treba, ali mi vjerujemo da možemo”, kazao je trener Željezničara.

Vjeruje u kvalitet svog tima i smatra da se radi o psihičkoj blokadi.

“Potrebna nam je konzistentnost. Stadion može biti s vama ili protiv vas, u ovisnosti od toga kako igrate. Rekao sam ovo igračima, ako niste u dobro psihičkom stanju ne možete igrati dobro, neovisno od toga šta vas trener uči, kakva je filozofija i sve ostalo. Imamo kvalitet da odigramo dobro, ali to mora biti kolektivna borba”, dodao je.

Kada je u pitanju igrački kadar, upitan je nastup Krpića, Boljević nije spreman, a ostali igrači su na raspolaganju.

Za razliku od Željezničara, Velež u posljednjim kolima ne zna za poraz. Na pet utakmica osvojio je 11 bodova, a pobijeđeni su Zrinjski i Sarajevo, te osvojen bod na teškom gostovanju kod Širokog Brijega. Sve navedeno budi optimizam i vjeru u redovima mostarskog tima u kojem vjeruju da mogu nastaviti niz bez poraza.

Trener Dean Klafurić smatra da u derbiju nema favorita, te da će Željezničar, iako je u problemima, sigurno dati sve od sebe za pobjedu.

“Poštujemo Želju kao klub i što imaju dobre pojedince. Sigurno će dati sve od sebe da pobjede. Riječ je o derbiju, a znamo da u derbiju nema favorita”, rekao je Klafurić.

Susret počinje u 18 sati, a sudit će Luka Bilbija iz Prijedora.

Ostali susreti 17. kola igraju e tokom vikenda. U subotu igraju Zvijezda – Borac (13.00), Sloga – Posušje (13.00) i Sarajevo – Gošk (16.00), a u nedjelju Igman – Tuzla City (13.00) i Široki Brijeg – Zrinjski (15.15).