Izdvojeno Nogomet Sport

Odbrojavanje: Ovo su sudionici najvećeg finala posljednje decenije

Ono što je u predvečerje epskog sudara na Wembleyju rekao Alex Ferguson vjerojatno je jedina istina: To je utakmica u kojoj se može dogoditi apsolutno sve. Nakon što se Pep Guardiola dokopao pobjede nad Mourinhom i potvrdio da ćemo na Wembleyju gledati reprizu Rima, Ferguson, čovjek koji je u trenerskom životu odigrao više od dvije hiljade utakmica, prepustio mu je ulogu favorita.

Ali…

“Na zaboravite da u finalu igra i Manchester United. I namjerava pobijediti”, rekao je Ferguson tada.

Zbog uspjeha koje su tokom posljednjih deset godina postizali Manchester United i Barcelona, ovo neće biti samo finale decenije, već najbolje finale decenije. Zaista se sve može dogoditi. Mogli bismo vidjeti puno golova, uzbuđenja i puno dobrog nogometa. Moji igrači moraju imati vjere u sebe. Ja im vjerujem da će večeras napraviti pravi posao.”, bila je poruka njegovim igračima večer uoči velikog finala.

Barem je tako za javnost. Ono bitno njegovi igrači već odavno znaju. Ferguson ima masterplan kako zaustaviti Guardiolin stroj. Vidjet ćemo hoće li biti uspješan. Vidjet ćemo i kakav će kriterij suci nametnuti, hoće li pustiti Manchesteru mušku igru..

Chicaritu Tevezova sudbina, Mascherano zaustavlja Valenciju?

Španjolski “As” predviđa da će Ferguson izvesti svoje igrače u formaciji 4-3-3. To je formacija sa slike iz galerije. U odbrani iznenađenja nema. Vidić i Ferdinand stubovi su odbrane, a uz sigurnog Evru na lijevom beku, desna strana pripala bi Rafaelu. Goal.com prognozira Fabija na desnom beku Uniteda, no čak je mogućeda Ferguson ubaci i O`Sheaja, a onda bi igrao s identičnom odbranom kao na Olimpicu. Rafael je ovog proljeća dobio vrlo malu minutažu i zato je izglednija neka druga varijanta.

Giggs, Fletcher i Carrick držali bi sredinu, dok bi Park Ji-Sung i Valencia stajali ofenzivnije na krilima. Prema drugim predviđanjima realnije je očekivati da United igra 4-5-1, ali umjesto Parka zaigrao bi Hernandez ispred Rooneya. Očekuje se da će Chicarito doživjeti sudbinu Teveza koji je u finalu 2009. također počeo na klupi, a Park bi dobio zadatak zaustavljanja Alvesa. Također, moguća je i varijanta s Andersonom umjesto Fletchera koji bi zaustavljao Barcelonine “playmakere”, a nije isključen niti Nani umjesto Valencije, no Ekvadorac će biti ključni igrač kod brzih kontranapada o kojima će ovisiti uspjeh “crvenih vragova”.

Dani Alves, Pique i Puyol su sigurni, a ispred vratara Valdeza na lijevoj strani dilema je između Abidala i Mascherana. Francuz se tek vratio nakon teške operacije tumora i pitanje je koliko je spreman za ovako važnu utakmicu. Zbog toga malu prednost ima Mascherano o kojem će zavisiti razbijanje kontri Uniteda po desnoj, Valencijinoj strani. Stručnjaci se slažu da Guardiola neće mijenjati momčad s kojom cijele sezone gazi protivnike po Španjolskoj i Europi. Xavi, Busquets i Iniesta nezamjenjivi su u veznom redu, a Pedro, Messi i Villa garancija su za pogotke.