Izdvojeno Nogomet Sport

Osim: Maccabi je bolji, ali nije Real

Prošla su četiri dana od kako je Željezničar poražen u prvom susret 3. Pretkola Europa lige, na Koševu, od Maccabija iz Tel Aviva rezultatom 2:0. Ipak, strateg tima sa Grbavice, Amar Osim, nastoji biti što realniji.

„Ma, ništa nije slučajno. Kada sagledamo naše šanse, pritisak, možemo žaliti, ali realno, klub sa 20 puta većim budžetom nije bezveze toliko bogatiji. Igrači su im i plaćeni toliko zato što iz jedne jedine polušanse zabiju gol. Lakše je kada imaš 4-5 džokera na klupi, možda i boljih od ovih koji su na terenu, imaš više varijanti“, kazao je menadžer „plavih“ u ragovoru za Dnevni avaz.

Iako je nakon meča na Koševu rekao da bi bilo krajnje bezobrazno reći da je odlučio faktor sreće, Osim je ipak svjestan toga koliko je fortuna bitna u duelima ovakve važnosti.

Ako znamo da su oni odigrali najslabije poluvrijeme u posljednje dvije godine, protiv ekipe koja je odigrala možda i svoje najbolje poluvrijeme, možemo tu ubaciti i priču o sreći. Imali smo prilike, imali smo igru, ali nismo postigli gol. Ipak, i to je kvalitet. Ako izvučeš 0:0 i kada igraš slabo, to je kvalitet, a kada imaš više aduta, onda si nekako bliži i sreći“, istakao je Osim.

„Plavi“ su pokazali da mogu ravnopravno igrati i protiv objektivno mnogo jačeg i kvalitetnijeg protivnika i to je ono što raduje Željinog šefa stručnog štaba. Upravo taj nivo igre trebao bi biti dovoljan u borbi za titulu prvaka BiH.

„Za utakmice s ovakvim protivnikom kakav je Maccabi, moraš iskoristiti prilike koje napraviš. Ako to ne uradiš, lako se može desiti ono što se desilo nama. Prvi gol iz ničega i drugi gol iz ničega i gotovo. Ono što moramo izvući kao pozitivno jeste da smo pokazali da se može parirati jakim evropskim ekipama kakav je Maccabi. Bolji su, ali nisu Real. Najveća razlika je u tome što oni mogu pobijediti u utakmici u kojoj igraju slabo, a mi teško“, smatra Osim.

Ekipa Željezničara otputovat će u Izrael u srijedu, a utakmica u Tel Avivu igra se u četvrtak sa početkom u 19.30 sati na stadionu Bloomfield.

Igrači koji su imali manju minutažu u prethodnim susretima sa Sheriffom i Maccabijem trebali bi dobiti šansu na gostovanju u Tel Avivu. Strateg Željezničar kazao je kako to nikako ne znači da se unaprijed predao i kako je to samo dio priprema za prvi meč Premijer lige BiH, koji Željezničar igra već u nedjelju u Širokom Brijegu.

„Ne mogu previše promijeniti, jer imamo 14-15 igrača u konkurencijii, ali ako neko nastupi, neće to biti zato što smo se već oprostili. Ima svježijih igrača, željnih dokazivanja. Ne znači da će ekipa biti slabija ako u njoj zaigraju Stančeski, Selimović, Višća nego upravo suprotno”, rekao je Osim na kraju.

Avion sa igračima Željezničara uopšte neće slijetati u Sarajevo, već u Dubrovnik, odakle će „plava“ ekspedicija put Međugorja gdje će se pripremati za susret na Pecari s obzirom da u Širokom nisu željeli odgoditi susret.

 

Informer.ba