Sport Top

Ovoga vikenda sedmo izdanje planinske utrke ‘Čvrsnica ultra trail’

Sedmo izdanje planinske utrke Čvrsnica ultra trail 2023. održat će se u subotu, 26. augusta na području Parka prirode Blidinje, odnosno hercegovačke planinske ljepotice Čvrsnice, u organizaciji Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933. Mostar i udruge Visit Blidinje.

Organizatori su najavili da će planinarske staze Čvrsnice pretrčati preko 200 takmičara te da polovina sudionika dolazi iz susjedne Hrvatske a razlog je, kako navode, sudjelovanje utrke u regionalnom takmičenju planinskog trčanja u sklopu Dalmatinske trail lige.

Takmičari na raspolaganju imaju tri staze u dužinama od 10 kilometara.

„Najkraća staza ‘The Spaghetti’, mala ljepotica koja će vas provesti kroz Masnu Luku i podnožje Čvrsnice, nudi taman onoliko da se uvedete u planinsko trčanje, zaljubite u planinu i poželite sljedeće godine okušati se na nekoj od ‘tvrđih’ kaubojskih staza. Ova je staza namijenjena početnicima, cestovnim trkačima i planinarima koji se žele okušati u planinskome trčanju, a stazu možemo opisati i kao obiteljsku stazu za šetnju roditelja i djece“, pojasnili su organizatori u saopćenju.

Sudionici željni izazova i pravog testa svoje fizičke spreme mogu se okušati na stazi imena „the Bad“ dugoj 35 kilometara s ukupnom elevacijom uspona od gotovo 2.300 metara.

„Trkači će na ovoj stazi doslovno upoznati svaki kutak ove hercegovačke ljepotice – od Hajdučkih vrata do uspona na gorostase Pločno (2228 mnv) i Veliki Vilinac (2118 mnv), te će upoznati ljepote Masne Luke, Borićevca i planinarskoga doma Vilinac koji se nalazi u srcu Čvrsnice“, dodali su.

Tu je, kako ističu, i staza srednje dužine „the Good“ duga 25 kilometara s ukupnom elevacijom od 1.500 metara, koja isto tako vodi na nešto manji krug oko Čvrsnice.

Čvrsnica ultra trail je pravi izazov za sve sportaše, zaključili su organizatori napomenuvši da se i ove godine trči uz poruku „Don’t mess with Čvrsnica!“.