Sport Top

Poljska želi biti domaćin Olimpijskih igara 2036. godine

Poljska će se takmičiti za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2036. godine, izjavio je u srijedu poljski predsjednik Andrzej Duda.

Poljska, koja je ovog ljeta bila domaćin Evropskih igara u Krakovu, Zakopaneu, Chorzowu i još nekim gradovima, nikada nije bila domaćin Olimpijskih igara.

“Nakon konsultacija sa poljskim olimpijskim komitetom, ministrom sporta i vladom, želio bih da najavim da je naša ambicija i namjera da započnemo napore za organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2036. godine”, rekao je Duda na konferenciji za novinare u Zakopanama, prenosi Reuters.

Duda je podsjetio na Evropsko prvenstvo u nogomtu 2012. godine, koje su zajednički organizovale Poljska i Ukrajina, i rekao da je to bio “veoma važan proboj i uspješan” sportski događaj za Poljsku.

“Naši poljski prijatelji već su uspješno pokazali da imaju sve što je potrebno za organizaciju velikih međunarodnih sportskih događaja najvišeg kvaliteta”, rekao je Hasan Arat, član Izvršnog odbora Evropskog olimpijskog komiteta (EOC).

Međunarodni olimpijski komitet dodijelio je Brisbanu Igre 2032, dok je nekoliko potencijalnih kandidata zainteresovano za igre 2036, uključujući Meksiko i Indoneziju. Indija također razmatra kandidaturu, a Turska, Mađarska i gradovi u regiji Zaljeva također bi se mogli pridružiti.

Pariz će biti domaćin Ljetnih igara sljedeće godine, a Los Angeles 2028. godine.

Još prije toga, poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će Poljska organizirati Svjetsko prvenstvo u odbojci 2027. godine.

Još prije toga, poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je da će Poljska organizirati Svjetsko prvenstvo u odbojci 2027. godine.