Nogomet Sport

Portugalci preko BiH žele do 23 miliona eura

Reprezentacija BiH posljednja je prepreka koja stoji pred „selecaom“ u nastojanju da se kroz baraž domogne Evropskog prventva koje se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj. Portugalski fudbalski savez (FPF) u mnogome zavisi od dvije utakmice baraža sa „zmajevima“ s obzirom da je nagrada za plasman na EURO će 8 miliona eura, za 500.000 više nego li je bio bonus za plasman na prethodno EP koje se 2008. održalo u Austriji i Švicarskoj.

U portugalskom savezu EP vide kao priliku za punjenje kase, te izmirivanja obaveza na ime poreza prema državi, te zbog toga žele ići do samog kraja. Na tom putu stoje im „zmajevi“.

Zašto bi zaradili Portugalci, kad možemo i mi?! Koliko reprezentacije i savezi mogu profitirati na narednom Euru, pročitajte u nastavku.

Osam miliona inkasirati će sve reprezentacije koje su obezbijedile plasman u Ukrajinu i Poljsku, dok će selekcija koja se domogne najvisošijeg postolja i titule prvaka zaraditi 23,5 miliona eura.

U grupnoj fazi takmičenja na EURO ekipe će za pobjedu biti nagrađeni sa jednim milionom eura, dok će u slučaju remija zaraditi 500.000 eura.

Za razliku od proteklog prvenstva na kojem za treće mjesto nije dodjeljivana novčana nagrada, u Poljskoj i Ukrajini trećeplasirani tim dobiti će utješnu nagradu od milion eura.

Također kao i 2008. godin, osam timova koji se plasiraju u četvrtfinale zaraditi će dodatna dva miliona, dok bonus za plasman u polufinale iznosi tri miliona eura.

Nagradni fond za finaliste ostao je isti kao i na prethodnom EP-u, prvak će zaraditi 7,5 miliona, dok 4,5 miliona zaraditi poraženi.

 

SCsport/Informer.ba