Izdvojeno Rukomet Sport

Prvaci putuju kući: Hrvatska razbila Francuze

Island je nakon ovog poraza ostao bez šansi za plasman u polufinale.

Rukometna reprezentacija Hrvatske savladala je večeras u Novom Sadu selekciju Francuske sa 29:22 (11:12), u drugom kolu F četvrtfinalne grupe prvenstva Evrope u Srbiji.

Hrvatski rukometaši izborili su presudnu pobjedu, koja ih je dovela na korak od polufinala. Igrali su mnogo bolje i sigurnije od ekipe aktuelnog šampiona i nošeni podrškom oko 2.000 navijača u novosadskom “SPENS-u” potpuno zasluženo trijumfovali.

Izabranici selektora Slavka Goluže prosto su nokautirali “trikolore” u drugom poluvremenu, kada su briljirali golman Alilović i sedmostruki strelac Kopljar. Imali su u tom periodu prednost od 21:18 i 24:19 (sa igračem manje), a kada je Bičanić pogodio za 26:20 sve je bilo riješeno.

Francuzi su poslije nešto bolje igre u prvom poluvremenu sasvim razočarali u nastavku susreta. Dugo su tražili odgovarajući ritam, ali im protiv mnogo raspoloženijih rivala ništa nije polazilo za rukom, posebno uzdanicama golmanu Omejeu (Omeyer) i Nikoli Karabatiću.

Silno motivisani Hrvati umijeli su to da iskoriste i na kraju sasvim zasluženo dođu do neočekivano ubjedljive pobjede.

Reprezentacija Hrvatske je ovim trijumfom zadržala drugo mjesto u F grupi sa šest bodova, jednim manje od Španije.

Odlučujući meč za polufinale Hrvatska igra sutra od 20.10 sati protiv Mađarske.

U preostalom susretu drugog kola F grupe večeras od 20.10 sati sastaju se Mađarska i Slovenija. Ukoliko Slovenija dobije taj meč, Hrvatska je u polufinalu, bez obzira na sutrašnji duel sa Mađarskom.

Rukometna reprezentacija Španije plasirala se danas u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u Novom Sadu savladala Island sa 31:26 (17:13), u utakmici drugog kola druge faze šampionata.

Španija je nakon ove pobjede zadržala prvo mjesto u grupi sa sedam bodova, a ostaće na tom mjestu pod uslovom da Hrvatska ne pobjedi u obje utakmice do kraja.

Island je nakon ovog poraza ostao bez šansi za plasman u polufinale.

Najefikasniji u reprezentaciji Španije na današnjem meču bio je Aguinagalde sa pet postignutih golova, dok je Islanđane predvodio Sigurdson (Sigurdsson) sa šest pogodaka.

 

Tanjug/Informer.ba