Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

Real pobjedom nad Barcelonom 2:1 osvojio Super kup

Real Madrid osvajač je Superkupa Španije nakon što je s 2:1 savladao Barcelonu u uzvratnom susretu. U prvom duelu igranom u Barceloni, Katalonci su pobijedili rezultatom 3:2, tako da je Real ukupni pobjednik zbog više golova u gostima.

Počelo je žestoko na Santiago Bernabeu, a domaći su bili mnogo opasniji. U četvrtoj minuti Marcelo je proigrao Gonzala Higuaina, koji je na petnaestak metara izašao sam na Victora Valdesa, međutim odličnom reakcijom golman katalonskog giganta odbranio je taj pokušaj.

Šest minuta kasnije nije bilo spasa za Valdesa, jer je Pepe poslao loptu ka Higuainu, ovaj izbjegao nedozvoljenu poziciju, primio loptu i s lakoćom matirao španskog golmana za 1:0. U 15. minuti svoj šut oprobao je i Marcelo, ali lopta je završila kraj stative.
grao se 19. minuti, a na pomolu je bila katastrofa Blaugrane. Sami Khedira poslao je loptu sa svoje polovine, Ronaldo krasno petom prebacio Gerarda Piquea, izašao sam na Valdesa i topovskim udarcem poslao loptu u gol za 2:0.
Treba istači da je slabo reagova golman gostiju, koji je možda mogao odbraniti ovaj udarca. Nastavio je Real napadati furiozno. Već u 22. minuti Higuain je ponovo izašao na Valdesa, ovoga puta iskosa sa lijeve stane, ali čuvar mreže aktuelnog španskog viceprvaka dobro je reagovao ovoga puta.

Dva minuta kasnije Pepe je pogodio glavom, ali zbog prekršaja Sergija Ramosa nad Javierom Mascheranom, sudac je dosudio prekršaj za Barcu.
U 28. minuti Ronaldo je krenuo sam ka Valdesu, ali ga je s leđa srušio Adriano i opravdano zaradio crveni karton. Nastavile su se redati šanse za Madriđane, a minutu nakon isključenja za Barcinog igrača, Sami Khedira šutirao je sa svega pet metara, no Valdes je to odbranio.
U posljednjoj minuti prvog dijela, bilježimo najljepši trenutak na utakmici. Leo Messi šutirao je iz slobodnog udarca sa dvadesetak metara, a lopta je odsjela u rašljama Ikera Casillasa. Tako je Argentinac vratio nadu gostima da i sa igračem manje mogu do trofeja.
Samo minutu kasnije Ronaldo je topovski šutirao sa distance, no njegov šut otišao je tik kraj lijeve stative Barcinog gola, tako da se na odmor otišlo pri vodstvu Kraljeva od 2:1.

Prvu ozbiljniju šansu u nastavku stvorili su gosti u 62. minuti. Mascherano je lijepo uposlio Pedra, potonji izašao sam na Casillasa, ali reprezentativni golman Španije odlično je reagovao i spasio izjednačenje. Iako su gosti igrali sa igračem manje, stajali su bolje na terenu na otvaranju drugog dijela utakmice.

U 68. minuti priliku je imao Sami Khedira. Njemački reprezentativac prošao je tri igrača Barce, izašao pred Valdesa, no ponovo je zablistao čuvar mreže gostujućeg tima.

Do kraja susreta nije više bilo izrazitih prilika, gosti su imali blagu dominaciju, Real se pametno branio i osvojio prvi trofej u novoj sezoni. Istaknimo da je i Luka Modrić, koji je prije dva dana potpisao ugovor sa Realom, ubilježio deset minuta u dresu pobjedničke ekipe, a u 83. minuti zamijenio je Mesuta Ozila.

Real Madrid: Casillas, Arberloa, Pepe, Ramos, Marcelo, Khedira, Alonso, Di Maria (od 79′ Callejon), Ozil (od 83′ Modrić), Ronaldo, Higuain (od 81′ Benzema).
Barcelona: Valdes, Adriano, Mascherano, Pique, Alba, Iniesta, Busquets (od 75′ Song), Xavi, Pedro (od 82′ Tello), Messi, Sanchez (od 33′ Montoya).

Superkup Španije:
Real Madrid – Barcelona 2:1 (Higuain 11′, Ronaldo 19′ / Messi 45′)

SCsport/Informer.ba