Izdvojeno Nogomet Sport

Sir Alex Ferguson dobija kip stadionu Old Traffordu

Nogometni stručnjak Sir Alex Ferguson, koji ovog mjeseca slavi 26 godina na klupi engleskog nogometnog velikana Manchester Uniteda, dobit će kip na stadionu ”Old Trafford” 23. novembra, saopćeno je iz tabora ”crvenih đavola”.

Njegovu skulpturu, koja je djelo poznatog kipara Philipa Jacksona, otkrit će na stadionu dan prije prvenstvene utakmice Premier lige između Uniteda i Queens Park Rangersa. Upravo protiv te ekipe je 70-godišnji škotski stručnjak prvi put predvodio United na domaćoj utakmici 22. novembra 1986.

Kip će biti postavljen blizu ulaza na tribinu koja se prošle godine, kada je obilježeno 25 godina saradnje sa Škotom, naziva po Fergusonu.

Ferguson je najuspješniji britanski klupski nogometni trener. S Manchester Unitedom je osvojio 12 naslova prvaka Engleske te dva naslova evropskih prvaka.

Pet puta je osvojio engleski kup, a četiri puta ligaški kup. Prije Manchester Uniteda vodio je škotski klub Aberdeen, s kojim je 1983. godine osvojio kup osvajača kupova savladavši u finalu madridski Real.

Fena/Informer.ba