Izdvojeno Nogomet Sport

SUŠIĆ : Iako mi je rekao da je uvrijeđen, ne vidim razlog za Begovićevo povlačenje

Istina je da mi je prilikom zadnjeg razgovora rekao kako se osjećao malo uvrijeđeno poslije Meksika, ali jasno mi je kazao da će se odzvati pozivu na sljedeće okupljanje, rekao je Sušić

Safeta Sušića, selektora fudbalske A reprezentacije BiH neugodno je iznenadila vijest da golman engleskog Stokea Asmir Begović ne želi više igrati za reprezentaciju BiH dok je on kormilar.

Selektor je, prije svega, iznenađen jer mu talentirani Begović nije lično potvrdio svoju odluku, tako da je medijske natpise Sušić pročitao uz dozu skepse.

“Ne vidim razlog zbog čega bi Begović povukao takav potez, naročito nakon našeg posljednjeg razgovora prije utakmica s Rumunijom i Albanijom“, kazao je Sušić za Dnevni list, napominjući da će morati provjeriti istinitost informacija iz medija.

“Istina je da mi je prilikom zadnjeg razgovora rekao kako se osjećao malo uvrijeđeno poslije Meksika, ali jasno mi je kazao da će se odzvati pozivu na sljedeće okupljanje. Želio sam mu uputiti poziv i za dvije prethodne utakmice, ali mi je uoči Rumunije rekao da ima lakšu povredu i da se ne osjeća potpuno spreman. Ako je istina da ne želi više igrati, bit će mi žao jer je riječ o odličnom golmanu na kojeg smo najozbiljnije računali“.

Begović je golman koji dosta visoko kotira u najjačoj svjetskoj fudbalskoj ligi. Prije svega, on je jedan od najmlađih, a samim time spada i u red najperspektivnijih golmana Premiershipa. S 23 godine je treći najmlađi golman (od golmana koji su branili u više od 10 utakmica prošle sezone). Osim toga, zajedno s vršnjakom, engleskim reprezentativcem Joeom Hartom, po uspješnosti obrana najučinkovitiji je u Engleskoj.

Jasno, bila bi velika šteta izgubiti takvog dragulja koji se već sada nalazi na meti puno jačih klubova od Stokea. Doduše, Begović nije zatvorio vrata državne vrste, ali svoj budući reprezentativni status izravno veže uz odlazak sadašnjeg selektora. Nije to neobična praksa u svijetu fudbala, jer gotovo da i nema reprezentacije koja se barem jednom nije suočila s takvim problemom, a i Sušićevi prethodnici doživjeli su slične situacije. Možda bi direktni razgovor na relaciji Sušić – Begović riješio novonastali problem..

 

SCsport/Informer.ba