Izdvojeno Nogomet Sport

Sušić: Ne bježim od odgovornosti, prihvatit ću neku od ponuda

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine koji je današnjom odlukom Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH razriješen dužnosti, Safet Sušić, poručio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako reprezentacija koju je do sinoćnje utakmice u Izraelu vodio, i dalje ima šanse da se plasira na Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

“Nisam želio otići jer smatram da još uvijek postoje šanse da se pobijedi u narednih barem pet od šest utakmica i da se ode na EURO”, kazao je Sušić, napomenuvši da je povjerenje u njegov stručni štab poljuljano nakon poraza od Kipra u Zenici na otvaranju kvalifikacija.

Istakao je i kako je nakon Mundijala “zmajeve” želio odvesti i na EURO te da zbog toga nije napustio selektorsku poziciju nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu.

“Ne bježim od odgovornosti”, rekao je Sušić pojašnjavajući kako odgovornost dijele i igrači, s kojim nije imao problema, ali da se ni on ni njegovi izabranici nisu mnogo medijski eksponirali kada su ostvarili historijski plamsna na SP u Brazilu nego da su to činili ljudi koji nisu imali baš mnogo veze sa reprezentacijom.

On je istakao kako ga ne čeka dug odmor jer če razmatrati pristigle ponude.

“Bilo je nekih kontakata koje sam ja ranije odbijao, poput ponuda da preuzmem klupu Azerbejdžana ili Galatasarayja, no sada ću neku od tih ponuda vjerovatno prihvatiti”, kazao je.

Jednoglasnom odlukom članova Izvršnog dbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, Safet Sušić je smijenjen sa mjesta selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Sušić je reprezentaciju BiH sa klupe vodio od 2009. godine, a naslijedio je Miroslava Ćiru Blaževića, koji je prethodno nacionalnu vrstu doveo do utakmica baraža za plasman na neko veliko takmičenje.

Safet Sušić je reprezentaciju BiH vodio na 49 utakmica, zabilježio je 23 pobjede, devet neriješenih rezultata i 17 poraza.

Pobjedom protiv Litvanije 15.

oktobra 2013. godine Safet Sušić je postao prvi selektor koji je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo na neko veliko nogometno takmičenje. Bio je to Mundijal u Brazilu. Popularno zvani “zmajevi” su se sa Mundijala vratili nakon tri utakmice grupne faze, a Sušič je ostao na klupi reprezentacije do sinoćnjeg poraza od selekcije Izraela.

U karijeri je vodio klubove iz Francuske, Saudijske Arabije, Turske…