Izdvojeno Nogomet Sport

Sušić: “Ne znam kako da vratim Asmira Begovića u reprezentaciju BiH”

Nakon završenog “ciklusa” i polovičnog uspjeha sa reprezentacijom BiH, gustog rasporeda u Sarajevu, komemoracije starijeg prijatelja Josipa Katalinskog koja mu je teško pala, selektor Safet Sušić je odlučio sebi dati “oduška” i neko vrijeme odmoriti u Parizu.

Moji fudbaleri odmaraju, pa valjda i ja mogu malo! Pratio sam ih dok su igrali, a ne moram to raditi i dok se provode po raznim destinacijama. Nemam specijalnih planova, samo želim odahnuti, ali vračam se već sredinom jula, jer nas u avgustu očekuje prijateljski susret sa Grčkom“, rekao je selektor Sušić u intervjuu za “San”, usput podijelivši prva razmišljenja, iako je duel sa Grcima još prilično “daleko”.

Planiram isprobati neka nova imena, jer vjerovatno neću zvati naše “Ruse”, Rahimića, Misimovića i Ibričića. Ne želim ih opterećivati dalekim putovanjima i praviti im probleme, jer će u to vrijeme ruska liga biti u punom zamahu. Bojim se da bi mogli, zbog tog jednog okupljanja, izgubiti mjesta u timovima, što mi nikako ne ide u prilog”, naglasio je Sušić, kojem je već sada jedina “noćna mora” dvomeč sa Bjelorusijom, koji će definitivno odlučiti sudbinu “zmajeva” u kvalifikacijama.

Iz njihovih utakmica zaključio sam da su Bjelorusi čudna ekipa, koja je u stanju dobiti, ali i izgubiti od svakoga. Nešto slično kao što smo i mi! Ipak je to “sovjetska” škola fudbala i poslije Rusije, najkvalitetnija ekipa tog regiona. Najviše me muči što ćemo morati ići na pobjedu u oba duela” – zabrinuto konstatuje Pape. Upozoravao je i prije katastrofe u Rumuniji da treba biti oprezan, jer naši reprezentativci nisu standardni u svojim klubovima. Ne želi se miješati, ali nekima bi preporučio da hitno promijene sredinu nego da «sjede na klupi osrednjih izraelskih timova“, kao što je to slučaj sa Harisom Medunjaninom. Pomno prati dešavanja na fudbalskoj “pijaci“, pogotovo transfer Senada Lulića koji je pred vratima Lazia, a saradnja sa Rimljanima bit će ozvaničena danas.

Dobro je što će nas biti i u Seriji A, a rimski klub je veliki korak naprijed za Lulića. Nekada sam i ja strahovao od italijanske lige, gdje se fudbaler može lako “izgubiti”, ali za Senada se ne brinem. Ozbiljan je, ambiciozan, igrač kakav se poželjeti može! Može igrati na beku, ispred, na lijevoj i desnoj strani…. valjda su u Laziu dovoljno pametni da ga iskoriste“, istakao je Sušić.

Neugodno ga je iznenadila nedavna izjava Asmira Begovića, golmana Stokea za “San” da “neće igrati u reprezentaciji dok je Pape na kormilu“.

Je li stvarno tako rekao? Ne vidim razlog zašto bi Begović povukao takav potez, naročito poslije našeg razgovora prije utakmica sa Rumunijom i Albanijom. Kod njega se nikad ne zna. Istina, rekao mi je da se osjećao malo uvrijeđeno, ali bio je jasan da će se odazvati pozivu na sljedeće okupljanje“, zaključio je Sušić.

Što se tiče ostalih reprezentativaca, koje svakodnevno “zatrpavaju” ponudama selektor kaže:

Pjanić je u velikoj ekipi i ne vidim razlog da mijenja sredinu, a možda će i odlaskom trenera Puela dobiti više prostora. Ne znam zašto bi mijenjao Lyon za neki manji klub, kao što je recimo Wolfsburg. A što se tiče kapitena Spahića, lijepo bi bilo vidjeti ga u nekom atraktivnom engleskom timu. Ipak, on je sretan u Monpeljeu, gdje uživa veliko poštovanje!“.

 

Informer.ba