Izdvojeno Nogomet Sport

Sušić: Nije loše biti 22. na svijetu, ali se time ne treba zadovoljiti

Među te 22 ekipe je osam vanevropskih, što znači da smo među 14 u Evropi. Realno, nije loše, ali ne treba se time zadovoljiti, već ići dalje – kaže Sušić, koji se nalazi u Parizu.

Plasman je realan kvalitet naše reprezentacije

Kada je Safet Sušić došao na mjesto selektora 29. decembra 2009. godine, reprezentaciju Bosne i Hercegovine zatekao je na 51. mjestu FIFA-ine rang-liste najboljih selekcija svijeta. Nepune dvije godine kasnije, državni tim zauzima 22. poziciju, što je najbolji plasman u historiji.

Taj se uspjeh možda može pripisati spletu okolnosti, Edinu Džeki, Zvjezdanu Misimoviću ili nekom trećem, možda i sreći. No, činjenica je da je uspjeh ostvaren pod palicom Safeta Sušića.

Ići dalje

Dok bi neko drugi na njegovom mjestu požurio sasuti niz samodopadljivih izjava, Pape je dolazak reprezentacije BiH u društvo najjačih prokomentirao u svom džentlmenski odmjerenom stilu.

Dobro je biti 22. u svijetu, ali na toj se listi tako brzo varira. Sve zavisi od rezultata, a mi smo u prošlom mjesecu imali dvije pobjede nad Bjelorusijom. Naš plasman je uspjeh, ali vjerovatno i realan kvalitet naše reprezentacije. Među te 22 ekipe je osam vanevropskih, što znači da smo među 14 u Evropi. Realno, nije loše, ali ne treba se time zadovoljiti, već ići dalje – kaže Sušić, koji se nalazi u Parizu.

Pape je ovih dana više razmišljao o dvije završne utakmice u okviru kvalifikacionog ciklusa za Euro 2012. protiv Luksemburga i Francuske. Selektor će spisak objaviti u utorak, ali nam je poručio da ne očekujemo iznenađenja.

Nema se šta mijenjati, niti ima razloga da bude promjena. Jedini problem su dvojica ili trojica fudbalera koji još nisu spremni. Povreda Sejada Salihovića, srećom, nije ozbiljnija, dok bi Vedad Ibišević ovog vikenda mogao biti u kadru Hofenhajma. Vjerovatno neće igrati, ali će me ohrabriti i njegovo sjedenje na klupi, što je dobar znak oporavka – priča Sušić.

Treba igrati

Ibiševićev oporavak zaista bi bio veliko ohrabrenje, jer selektor ima problema s napadačima. S obzirom na to da Zlatan Muslimović i dalje nema kluba, ostao je samo Edin Džeko. Šta će biti sa Zlatanom?

Stalno govorim da onaj ko hoće da igra u reprezentaciji mora igrati i u klubu. Pošto Muslimović nema kluba, male su šanse da ozbiljnije računam na njega. Mogu ga ja pozvati među 22 fudbalera, ali meni u ekipi trebaju igrači koji stalno treniraju i igraju. S obzirom na to da bih pozivom njemu odstupio od onog što stalno govorim, ne bi trebalo biti iznenađenje ako ga ne pozovem – rekao nam je Sušić.

Bešić u mladoj

Na spisku ovoga puta neće biti Muhameda Bešića, koji je do sada redovno pozivan u tim.

Bešića ću ostaviti mladoj reprezentaciji, jer je važnije da njima pomogne u duelima s Njemačkom i Kiprom nego da nama sjedi na klupi ili na tribinama – kaže Sušić.

 

Avaz/Informer.ba