Izdvojeno Nogomet Sport

Sušić za srbijanske Novosti: Dok postoji šansa, nećemo je se odreći

Selektor naše reprezentacije, Safet Sušić dao je zanimljiv intervju srbijanskim Novostima u kojem je govorio o reprezentaciji BiH, utakmici sa Francuskom ali i predstojećem baražu….

Osim o našoj, Sušić je govorio i o reprezentaciji Srbije te istakao žaljenje zbog njegovog nekadašnjeg kolege iz reprezentacije, Vladimira Petrovića Pižona koji je dobio otkaz nakon što se nije uspio plasirati ni u baraž, iako je ne tako davno, sam Pižon za naš portal kazao da bi se sa Sušićem želio sresti na Euru.

A malo je nedostajalo da Bosanci odu direktno na Evropsko prvenstvo, nesreća i penal u finišu meča u Parizu odveli su ih u baraž, pišu srbijanske kolege u intervjuu sa Sušićem.

“Peče taj remi, jer smo zaista igrali dobro, ali mene više brine što smo na „Stad Fransu“ izgubili tri standardna odbrambena igrača: Mujdžu, koji se teže povrijedio, Pandžu i Papca, koje su eliminisali kartoni. A predstoje dva izuzetno teška meča sa jakim Portugalcima. Međutim, nema kukanja i plakanja, fudbal je to, dok šansa postoji, mi je se nećemo odreći” -kategoričan je Safet Sušić. – Pokušaćemo i nemoguće, da preko portugalskog „skalpa“ stignemo u Poljsku i Ukrajinu.

Iako Papeta očekuje težak posao, komšije žale što mu nisu u koži

“I za mene je vaša eliminacija iznenađenje. Imate reprezentativce koji igraju u velikim evropskim ekipama, a opet, prepustili ste baraž Estoncima….”

Sušić je stao u odbranu Vladimira Petrovića.

“Zaista mi je žao Pižona, bio je plemenit igrač, a dobar je i trener. Mislim da su problemi nastali jer je iznenada postao selektor, nije bilo vremena da se igrači naviknu na njegove zahtijeve, a on nije imao kad da upozna karakter svojih izabranika. Kada je Antić smijenjen, Pižon je ubačen u vatru koja je već počela da plamti. I nije ispalo dobro. Zato sam ja uvijek za to da onaj koji započne i završi svoj posao.”

BiH, Hrvatska i Crna Gora su se domogle baraža, Slovenija, Makedonija i Srbija su eliminisane….

“Kada sve posmatramo iz ugla stare Jugoslavije, uspjeh je kada tri selekcije imaju šansu da zaigraju na EP. Ali to tako izgleda samo na prvi pogled. Jer ja smatram da su Srbija i Hrvatska morale da se direktno plasiraju na EP, mi smo imali tu šansu, a Crna Gora je već postigla veliki uspjeh. Slovenija je možda mogla više, Makedonija je odigrala u granicama svojih mogućnosti.”

Sušić je u intervju objasnio zbog čega je to vjerovao u Srbiju.

“Da ne ponavljam u kojim sve klubovima igraju vaši igrači, reći ću samo da je Vidić izuzetan igrač, da mi se mnogo sviđa Krasić, ma da ne nabrajam više. Da budem iskren, začudilo me je što je Nemanja pucao penal, ne zato što je promašio, već zato što ja više volim da najstrožu kaznu izvode igrači sredine terena ili napadači koji su navikli da daju golove. Međutim, Srbija nije izgubila zbog promašenog penala.”

Naš selektor pokazao je i da dobro poznaje srpski fudbal.

“Iznenađen sam time da imate problem sa golmanima. U onoj staroj Jugoslaviji imali smo sjajne čuvare mreže, a sada odjednom to postade bolna tačka. Golman je najvažnija tačka, jer on uliva sigurnost svima, ekipi, nama na klupi. Na moju sreću, ja imam dva fenomenalna golmana, iskusnog Hasagića i Begovića, koji je mnogo napredovao i biće golman evropskog kvaliteta.”

Kolege iz Srbije su poželjele sreću našoj reprezentaciji protiv Portugala.

“Biće teško, ali to nije nemoguća misija. Ja moram da budem pozitivan”, kazao je Sušić.

U intervju za Novosti.rs, Sušić nije tražio alibi za eventualni neuspjeh protiv Portugala, nego je istakao da ima tim kojem mora da vjeruje.

“Na sredini terena imamo izuzetno obučene igrače, od iskusnog Misimovića i već afirmisanog Pjanića, do Medunjanina, koji je besprekorno fudbalski obrazovan. Malo je takvih tehničara u Evropi. A tu je i Džeko, koji uvijek i svakom može da zatrese mrežu….”

 

Informer.ba