Izdvojeno Nogomet Sport

UEFA kaznila FK “Sarajevo” sa 36 hiljada eura

Odlukom disciplinskog organa UEFA-e koja je donešena na zasjedanju 25. avgusta, FK Sarajevo je kažnjen sa ukupno 36.000 eura za nepravilnosti tokom učešća u Europa League 2011/12, stoji na službenoj strani kluba na kojoj stoji da je ista plaćena. U saopćenju se između ostalog kaže:

Tako je FK Sarajevo kažnjen sa 8.000 Eura za transparent “Never forget Srebrenica” koji je postavljen na utakmici Orebro SK – FK Sarajevo (14.07.2011.) u Švedskoj, kao i zbog nekoliko baklji koje su navijači našeg kluba upalili tokom utakmice.

Iako je tadašnji direktor FK Sarajevo Suad Muzurović u više navrata apelirao na navijače da se suzdrže od upotebe pirotehnike, uzvratni meč FK Sarajevo – Orebro SK (21.07.2011.) odigran na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović, pored dva gola Haskića i prolaska dalje, ostaće upamćen i po kazni od 20.000 eura za upotrebu pirotehničkih sredstava i sigurnosne propuste u organizaciji. Zanimljivo da je klub kažnjen i zbog nastupa igrača na toj utakmici, prema ocjeni delegata za sigurnost, koji je ocijenio da je počinjen preveliki broj prekršaja, te da je igra Sarajeva bila pregruba.

Bakljada u Pragu protiv Sparte (28.07.2011.) dodatno je dolila sol na ranu FK Sarajevo koji je deklasiran od domaćina sa 5-0. Mjesec dana kasnije UEFA-e nas je kaznila za upotrebu pirotehničkih sredstava na toj utakmici i to sa 5.000 Eura.

Čini se da je tek na posljednjoj ovosezonskoj utakmici u Europa Ligi, na kojoj je FK Sarajevo dočekao AC Sparta Praha (04.08.2011.) na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase razumjevanje naših najvatrenijih navijača došlo do izražaja, jer je zahvaljujući tek sporadičnoj upotrebi pirotehničkih sredstava klub kažnjen sa “samo” 3.000 Eura.

Iznos od 36.000 eura, u uslovima u kojima se sport u Bosni i Hercegovini bori za goli opstanak, zaista je cijena koju sebi FK Sarajevo ne može priuštiti. Ukoliko se u obzir uzmu i upozorenja UEFA-e da se isti propusti i ponašanje navijača ponavljaju iz godine u godinu, kazne će biti sve rigoroznije, a u opciji je i isključenje Kluba iz evropskih takmičenja na neki period, kao vid opomene.

Koristimo i ovu priliku da apelujemo na sve naše navijače da se u budućnosti suzdrže od upotebe pirotehničkih sredstava (baklje, topovski udari, vatrometi, petarde, itd.) na svim utakmicama FK Sarajevo, kako na domaćem, tako i na gostujućim terenima, kako u okviru domaćih takmičenja, tako i u takmičenjima pod okriljem UEFA-e, te da svojim navijanjem zaista budu dvanaesti igrač naše ekipe, stoji na adresi fcsarajevo.ba.

 

Informer.ba