Izdvojeno Nogomet Sport Udarno

VIDEO/ Na Lužu smo bili loši, bolji Portugal ide na EURO 2012

Naša fudbalska reprezentacija nije uspjela izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se naredne godine igrati u Ukrajini i Poljskoj. Večeras smo deklasirani od bolje Portugala, rezultatom 6:2. Bh. tim djelovao je nemoćno, bezidejno. Paolo Bento nadmudrio je Safeta Sušića i morali smo potpisati kapitulaciju.

Agonije je počela nakon što su bahati portugalski izviždali našu himnu (mi smo na njihovu u Zenici aplaudirali). Očajno smo otvorili utakmicu. U prvih pola sata nismo došli do gola domaćina. Ronaldo je u šestom minutu pucao, a Begović sjajno odbranio. Dva minutu kasnije prekršaj nad Ronaldom. Jedan od najboljih igrača planete uzeo je loptu, raspalio po njoj. Prebacio je zid i zakucao loptu u našu mrežu. Begović se bacio, no bio je kratak – 1:0.

Ni nakon što smo primili gol nismo povezali redove. Portugalci su nastavili sa napadima, totalno neutraliziravši naš vezni red. U 21. minutu Begović je izboksao loptu nakon još jedne bombe Ronalda. U 24. minutu bili smo na dnu. Nani je primio loptu na 30 metara od našeg gola. Bio je zaboravljen od naših igrača. Namjestio se i snažno šutirao. Lopta je Begoviću „fijknula“ iznad glave i završila pod prečkom, po drugi put u golu BiH – 2:0.

Portugalci su u 31. minutu imali novu priliku. Alves je bio najviši nakon kornera. Međutim, glavom je šutirao iznad gola.

Prvi put gužva pred golom Patricija desila u 33. minutu. Lulić je centrirao, Džeko šutirao glavom. Lopta je pogodila prečku i dok nam je srce duplo brže kucalo njemački arbitar, opravdano, pokazao je da je bh. napadač bio u ofsajdu.

Medunjanin je u 36. minutu pogriješio. Dao je poprečnu loptu u sredinu, do nje je došao Postiga i sjurio se u naš kazneni prostor. Zahirović je uklizao, lopta otišla u gol aut, a Stark se latio za džep i izvadio žuti karton. Pokazao ga je Postigi za simuliranje penala.

U 39. minutu, napokon, pokazali smo kvalitet. Misimović je “pobacao” odbranu „evropskih Brazilaca“. Šutirao. Nažalost, ravno u Patricija. Minut poslije jedanaesterac za BiH. Nakon centaršuta Coentrao je bio u skoku sa Lulićem. Igrao je rukom. Njemački arbitar pokazao je na bijelu tačku, jer je defanzivac Portugala igrao rukom. Misimović je plasirao loptu u donji lijevi ugao Patricija, koji je zaplivao u kontra stranu. Gol, gol, gol, vratili smo se u igri za plasman na EURO 2012 – 2:1.

Do kraja poluvremena naša odbrana napravila je bespotrebno prekršaj na Ronaldu. On šutirao iz „slobodnjaka“ sa nešto više od 20 metara od Begovićeve gol linije. Srećom, pored gola.

I drugo poluvrijeme otvoreno je kako nismo željeli. Očajno! U 53. minutu Ronaldo je bio na granici ofsajda. Ubacio se iza leđa naše odbrane, zaobišao istrčalog Begovića i pogodio naš nebranjeni gol  – 3:1. Potom, Lulić pravi veliku glupost. Prigovara sudijama, a imao je žuti karton. Opravdano dobio je drugi žuti, odnosno crveni karton, te smo ostali sa igračem manje na terenu.

U 60. minutu bio je penal za Portugal. U duelu sa Ronaldom Papac je igrao rukom. Stark nije vidio, te smo se izvukli. U 62. minutu zaprijetio je Coentrao. Begović je ponovo odbranio.

Igrao se 65. minut. Imali smo slobodan udarac iskosa sa desne strane. Nakon centaršuta, Maletić je primio loptu, sjajno proigrao Spahića. Kapiten je udarcem iz prve sa vrha peterca postigao gol. Portugalci su tražili nedozvoljenu poziciju. Stark je nije signalizirao, mada je mogao. Neka nije – 3:2.

Ipak, sa igračem manje bili smo nemoćni, nemoćniji nego kada smo brojčano bili poravnati sa protivnikom. U 71. minutu rezrevista Micael proigrao je Postigu, a on bez razmišljanja šutirao i pogodio – 4:2.

Do kraja smo dotučeni. U 80. minutu Veloso sjajno izvodi slobodan udarac, malo iskosa sa desne strane sa skoro, pa vrha bh. šesnaesterca. Preko zida zabio je u naš prvi ugao. Begović je loptu ispratio pogledom – – 5:2.

U 82. minutu „fasovali“ smo šesti gol. Coentrao je u trku sa lijeve strane izvanredno centrirao na glavu Postige koji je loptu zakucao u gol – 6:2.

Zbogom Ukrajini i Poljskoj. Novu šansu za veliko takmičenje tražit ćemo u kvalifikacijama za Mundijal u Brazilu 2014.

Portugal – Bosna i Hercegovina 6:2

Strijelci: 1:0 Ronaldo (8), 2:0 Nani (24), 2:1 Misimović (40 – penal), 3:1 Ronaldo (53), 3:2 Spahić (65), 4:2 Postiga (71), 5:2 Veloso (80), 6:2 Postiga (82). Stadion „Luž“ u Lisabonu (Portugal). Gledalaca: 48.000. Sudija: Wolfgang Stark (Njemačka). Žuti kartoni: Postiga, Micael (Portugal), Lulić, Džeko, Medunjanin, Spahić, Rahimić, Papac (BiH). Crveni karton: Lulić (BiH) u 63. minutu.
PORTUGAL: Patricio, Pereira, Alves, Pepe, Coentrao, Veloso, Meireles (od 64. minuta Micael), Moutinho, Ronaldo, Nani (od 83. Quaresma), Postiga (od 84. Martisn). Selektor: Paolo Bento.
BOSNA I HERCEGOVINA: Begović, Zahirović (od 56. Maletić), Spahić, Jahić, Papac, Rahimić, Medunjanin, Pjanić (od 65. Bešić), Misimović, Lulić, Džeko. Selektor: Safet Sušić.

 

SCsport/Informer.ba