Izdvojeno Sport Tenis

VIDEO: Najperspektvnija bh. teniserka iz zaseoka Lušnica

Jedanaestogodišnja Adela Joldić najperspektivnija je mlada teniserka u Bosni i Hercegovini.

Adela svakodnevno uvježbava forhende, servise, smečeve i pokušava, uz velika odricanja svojih roditelja, pronaći put prema vrhu svjetskog tenisa. Kako jedna djevojčica iz zaseoka Lušnica kod Srebrenika da se odluči baš za tenis?

„Čula sam od amidžića. On je prvi počeo trenirati tenis, pa kada sam čula da je on krenuo, htjela sam i ja. Kad sam došla dole, svidio mi se taj sport, pa sam htjela da treniram. I tako su me upisali u tenis“, kaže Adela.

Jednaestogodišnja djevojčica već šest godina aktivno igra tenis. Sa osam godina je osvojila prvi turnir u konkurenciji juniorki do 10 godina, sa nepunih devet bila je prva u BiH u istoj konkurenciji.

Danas u svojoj klasi teško nalazi partnerku za igru i najčešće je brat Samed sa druge strane mreže:

„Treniramo redovno po tri sata. Sunce, uglavnom teški su uslovi, ali napredujemo. Trudim se da nezinu igru popravim svaki dan, da napreduje u svakom pogledu. Igramo prvo lagano zagrijavanje od pola sata, i onda počnemo po jedno dva, tri seta – i tako svaki dan.“

Pola priče
Imati talenat i vrijedno raditi je samo pola ispričane priče kada je tenis u pitanju.

Ovaj elitni sport traži skupa putovanja u međunarodne kampove i na turnire.

Otac Mithet je radnik na građevini u Crikvenici. Izgradio je teren, plaćao odlaske na takmičenja u zemlji i u inostranstvu i već je finansijski totalno iscrpljen:

„Prilično je to teško pratiti – jer radim na građevini, mora se izdvojiti previše novca za to, ali još uvijek mogu pratiti. Ali za daljnju budućnost teško jer trebaju velika ulaganja za dijete, a ja mislim da baš i nisam u mogućnosti da mogu pratiti to sve. Bar ubuduće. Za sada je sve OK“, kaže Mithet Joldić.

Adelinu igru posmatrala je Biljana Veselinović, bivša jugoslovenska selektorka i trener svjetskog renomea. Prema riječima Adelinog trenera Amira Mehića, kazala je da se radi o djevojčici sa izuzetno velikim potencijalom.

„Znači najpozitivnije, sve moguće, i šteta bi bila da takav talenat sa ovih prostora, iz tako male sredine, propadne. Apelujem zaista na sve koji mogu nešto učiniti da je podrže u njenom daljem razvoju, jer ona to stvarno zaslužuje“, kaže Mehoć.

Postoje samo dva puta: odlazak u reprezentativni teniski kamp i potpuna posvećenost bijelom sportu. Drugi put je tenis kao rekreacija – i još jedna priča o neispunjenim snovima.

 

Video prilog o Adeli Joldić iz TV magazina Liberty

RSE/Informer.ba