Izdvojeno Ostali sportovi Sport

VIDEO/ Skandal: Njemačke kajakašice osvojile zlato, a pustili im nacističku himnu

Njemačke kajakašice Anne Knorr i Debora Niche nisu mogle vjerovati svojim ušima kad su na najvišem postolju, tokom svečanosti dodjele medalja, iz razglasa čule: “Deutschland, Deutschland über alles!”.

Skandalozna greška odigrala se na Svjetskom prvenstvu u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje se održava u mađarskom Szegedu, nakon što su Njemice iz Leipziga odnosno Berlina pobijedile u utrci neolimpijskog dvojca na 1000 metara

Njemačka je delegacija u nevjerici reagirala žestoko:

“Bio sam užasnut. Tako nešto ne možemo prihvatiti”, rekao je selektor njemačke reprezentacije Rainer Kießler.

Nijemci su u subotu, dan nakon incidenta, dobili službeno izvinjenje predsjednika Svjetske kajakaške federacije Josea Perurene Lopeza, kao i njegovog mađarskog kolege Etela Baratha.

Predsejdnik Njemačke kajakaške organizacije Thomas Konietzko objasnio je nakon svega da se u dva navrata sam ponudio organizatorima za preslušavanje himne, ali su ga Mađari oba puta lakonski odbili rekavši mu da znaju šta rade.

Kad je prva njemačka zlatna posada stala na postolje, poprištem takmičenja zaorila je prva strofa njemačke himne, koja je iz nje službeno izbačena i zauvijek zabranjena, baš kao i druga, još davne 1952. godine, zbog konotacija na nacističku diktaturu u Njemačkoj (1933.-1945.).

Otad je u upotrebi ostala treće strofa, koja umjesto o dominaciji njemačke rase govori o jedinstvu, pravdi i slobodi.

 

Totalsport/Informer.ba