Sport Top

Željezničar pobjednik 107. vječitog derbija

Fudbaleri Željezničara pobjednici su 107. vječitog derbija. Tim sa ''Grbavice'' savladao je FK Sarajevo s 1:0 golom Miroslava Stevanovića u 45. minutu utakmice

Fudbaleri Željezničara pobjednici su 107. vječitog derbija. Tim sa ”Grbavice” savladao je FK Sarajevo s 1:0 golom Miroslava Stevanovića u 45. minutu utakmice.

Utakmica na ”Koševu” počela je dosta nervozno zbog čega su igrači oba tima pravili česte faule. Sarajevo je na početku imala blagu inicijativu, ali u prvih deset minuta nije bilo pravih prilika za pogodak.

Zbog bakljade i dimnih bombi na sjevernoj tribini utakmica je na kratko prekinuta.

U 12. Minutu Sarajevo je imalo dobru priliku za postizanje gola, ali udarac glavom Benka bio je neprecizan.

Do 20. minuta meča gledaoci su uglavnom mogli vidjeti veliki broj faula i prekide, ali prilika i lijepih poteza nije bilo. Do 25. minuta sudija je pokazao tri žuta kartona, jedan ekipi Željezničara i dva Sarajevu.

Željezničar je u 27. minutu imao najbolju priliku na meču. Lendrić je ubacio s desne strane a Memija nije uspio savladati Pavlovića.

U tim trenucima igrao se bolji nogomet s manje prekršaja te su obje ekipe stvorile nekoliko prilika za pogodak. Sarajevo je vršilo pritisak a Željezničar se branio i čekao priliku iz kontranapada.

Pred kraj prvog poluvremena Mulalić umjesto Siniše Stevanovića, kojem je prijetio drugi žuti karton, uvodi Tiaga.

Kada je izgledalo da će prvo poluvrijeme završiti bez pogodaka, Željezničar dolazi do pogotka u sudijskoj nadoknadi. Nekon prekida i novog dobrog ubačaja Blagojevića, Miroslav Stevanović postiže gol za vodstvo gostiju od 1:0.

Tim rezultatom okončano je prvo poluvrijeme, a Sarajevo može očekivati kaznu Disciplinske komisije Nogometnog saveza BiH jer su navijači ”bordo” tima s istočne tribine bakljama gađali sudijski trojac.

Početak drugog poluvremena nije donio veća uzbuđenja. Sarajevo je tražilo svoju priliku, a Željezničar se fokusirao na odbranu i kontranapade.

U 55. minutu napadač Sarajeva Leon Benko pogađa stativu nakon ubačaja Harisa Duljevića.

Zbog povrede Bekrića meč je ponovo bio prekinut, ali ubrzo je nastavljen.

Željezničar u 61. minutu ponovo prijeti. Nakon odličnog kontranapada Tiago šutira pored gola, a pet minuta kasnije Kosorić je nakon kornera šutirao preko gola. U ovom periodu igre Željezničar je bolje stajao na terenu.

Blagojević je u 78. minutu pokušao postići pogodak iz slobodnog udarca ali njegov šut pogađa vanjski dio gola Sarajeva. U  idućem minutu Sarajevo izvodi dobar kontranapad ali ne uspjeva doći do izjednačenja.

Sarajevo je u posljednjih desetak minuta svim silama krenulo po izjednačenje, a Duljević u 80.minutu pogađa prečku. Njegov šut bi vjerovatno ušao u gol da Kjosevski nije uspio skrenuti putanju lopte. Željezničar se u posljednjim minutama utakmice fokusirao na odbranu svog gola.

Dva minuta prije kraja regularnog dijala utakmice crveni karton dobio je igrač Sarajeva Amer Bekić zbog udaranja Aleksandra Kosorića. Željezničar odmah koristi brojčanu prednost i stvara odličnu priliku iz koje Stevanović šutira preko gola.

Iako je na terenu imalo igrača manje Sarajevo je pokušavalo doći do izjednačenja, a to je otvaralo prostor za kontranapade Željezničara. ”Plavi” ipak nisu uspjeli doći do drugog gola, ali ni Sarajevo do izjednačenja.

Pobjedom protiv ljutog rivala Željezničar je prestigao Sarajevo na ligaškoj tabeli i došao na korak do plasmana u evropska takmičenja.

 

Fena/Informer.ba