Izdvojeno Nogomet Sport

Željezničar remizirao protiv Čelika i prošao u polufinale Kupa BiH

Fudbaleri Željezničara izborili su plasman u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine nakon što su u Zenici protiv Čelika uspjeli odbraniti dva gola prednosti iz prvog meča odigranog na Grbavici (2:0). Večerašnji susret na Bilinom polju završen je bez pobjednika – 0:0.

Prvu polupriliku u Zenici imao je Željezničar, ali Zajko Zeba se nije najbolje snašao pred golom Adisa Nurkovića. Uzvratio je Čelik dvije minute kasnije. Dario Purić je probio desnu stranu, ubacio je u srce šesnaesterca, gdje se najbolje snalazi Avdija Vršajević. No, lopta umjesto mreže pogađa prečku i odlazi u gol aut.

Kako je utakmica odmicala, Željezničar se oslobađao pritiska, a u nekoliko navrata zaprijetili su Zeba, Smajić i Gerhardt, no mreža Nurkovića nije se tresla. U 33. minuti sporni detalj. Zeba je ušao u šesnaesterac, reklamirao je penal, nakon što je jedan igrač Čelika rukom zaustavio loptu u šaesnaestercu, no sudija Jakupović nije bio takvog mišljenja.

Prvo poluvrijeme zaključio je Čelik prilikom Purića, koji je na ubacivanje Vršajevića iz teške situacije loše šutirao.

Drugo poluvrijeme bolje otvorio Željezničar. Već u 46. minuti, Adilović je ostavio loptu za Jamaka, koji sa vrha šesnaesterca odlično šutira, ali Nurković brani.

U 52. minuti Željo je imao stopostotnu priliku. Adilović je izašao sam pred Nurkovića, lobovao je golmana Čelika, ali je lopta pogodila stativu.

Čelik je zaprijetio u 63. minuti kada je na ubacivanje Martinovića glavom šutirao Čović, ali lopta odlazi pored gola.

Do kraja meča Čelik se otvorio, Željo je imao nekoliko prilika iz kontranapada, ali se rezultat nije minjao. I Čelik je zaprijetio preko rezerviste Šišića koji je u izglednoj situaciji bio sebičan, a njegov udarac ukrotio je Gušo. Isti igrač je i u sudijskoj nadoknadi glavom šutirao pored gola. Zeničani su u 86. minuti uspjeli zatresti Gušinu mrežu, ali je pogodak opravdano poništen jer je Kapetan bio u ofsajdu.

U sudijskoj nadoknadi Čelik je imao priliku i preko Kapetana čiji je udarac iz izgledne prilike Gušo odbranio, što je bila i posljednja prilika na utakmici.

Čelik – Željezničar 0:0

Stadion: Bilino polje u Zenici. Gledalaca: 1.500. Sudija: Edin Jakupović (Bihać). Žuti kartoni: Martinović, Damjanović, Vršajević, Šišić, Čović (Čelik), Gušo, Ramić, Bogičević (Željezničar).
ČELIK: Nurković, Brković, Sadiković, Čović, Jusić, Martinović (od 73. Kapetan), Purić, Damjanović, Hadžić (od 81. Dilaver), Hećo (od 62. Šišić), Vršajević. Trener: Elvedin Beganović.
ŽELJEZNIČAR: Gušo, Čolić, Kvesić, Vasilić, Bogičević, Gerhardt, Jamak (od 68. Bešlija), Svraka, Zeba, Adilović (od 75. Ramić), Smajić (od 58. Stanić). Trener: Amar Osim.

SCsport/Informer.ba