Techno

Google kupuje Motorola Mobility za 12,5 miliona dolara

Google je odlučio kupiti firmu Motorola Mobility za 12,5 milijardi dolara u gotovini. Motorola Mobility odcijepljena je od ostatka Motorole u aprilu ove godine, kao specijalizirani odjel za proizvodnju “pametnih telefona“.

Radi se o Googleovoj najvećoj akviziciji do sada: dionicu Motorola Mobilityja Google će platiti 40 dolara. Tržišni analitičari ovaj potez smatraju definitivnom potvrdom da Google planira drastično proširiti svoj “core business“.

Google, podsjećamo, proizvodi mobilni operativni sistem Android, koji se na tržištu bori protiv Appleovih proizvoda, BlackBerryja i telefona koje pokreću Microsoftovi operativni sistemi. Nakon akvizicije Motorola Mobilityja, očekuje se pojačani ulazak Googlea na tržište mobilnih telefona.

Zajedno ćemo stvoriti nevjerovatna korisnička iskustva koja će podignuti nivo kompletnog Androidovog ekosistema na zadovoljstvo korisnika, partnera i inženjera“, kaže Larry Page, CEO Googlea u izjavi povodom kupovine Motorola Mobilityja, prenosi USA Today.

Upravni odbori obje firme odobrili su akviziciju. Očekuje se da će sve biti gotovo do kraja ove godine, ukoliko tržišni regulatori ne budu Googleu stvarali probleme.

 

Index.hr/Informer.ba